Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Degree of acidification of raw fodder grain depending on preservation conditions

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-49-57

Abstract

Fodder grain plays a priority role in ensuring high productivity of farm animals and poultry, revealing their genetic potential. Therefore, it is necessary to use the most advanced methods of grain preservation for the most complete preservation of the original feeding power. Such methods in recent years include the technology of sealed storage of raw fodder grain harvested before the complete maturation phase. Various biological and chemical additives are used to improve the preservation results. The use of such additives (due to the specific features of preserved raw materials) is obligatory. The authors conducted comparative tests of certain types of additives for processing raw fodder grains in the whole and flattened forms to determine the effect of different degree of compaction on the effectiveness of their preserving action. They made an experiment, and the quality of fermentation was determined using generally accepted methods. The raw grain isolated from air access is protected from spoilage due to acidification, so the effectiveness of using preservative additives was primarily determined by the effect on this indicator. The whole grain was put into storage with a higher moisture content (35%) than the flattened one (about 25%), which ensured its significantly better acidification regardless of the degree of compaction. A denser grain storage pattern provided better grain acidification regardless of grain moisture. From tested preparations, the flattened grain was better acidified by powdered sulphur at the medium degree of compaction for storage; the whole grain was better acidified by Biosil NN at the maximum degree of compaction. On average the preparations used in the experiment were arranged in the following sequence (as their influence on the degree of grain acidification weakened): powdered sulphur → biopreparations Biosil NN → chemical preservative Promir.

About the Authors

Elena V. Emeliyanova
Nizhny Novgorod State Engineering and Economic University
Russian Federation


Nikolay N. Kuchin
Nizhny Novgorod State Engineering and Economic University
Russian Federation


References

1. Бикташев Р.У. Основные направления ресурсосбережения при производстве и применении зернофуража в кормлении сельскохозяйственных животных / Р.У. Бикташев, Ш.К. Шакиров, Ф.С. Гибадуллина, М.В. Алексеева // Кормопроизводство. - 2005. - № 7.- С. 22-25.

2. Денисова Р.Р., Елизаров В.П. Способы обработки кормового зерна / Р.Р. Денисова, В.П. Елизаров. - М.: ВНИТЭИСХ, 1980. - 72 с.

3. Для заготовки влажного плющеного зерна злаковых и зернобобовых культур, кукурузы и корнажа. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://lallemand.su/index. php? Itemid=25&id=16&option=com_content&task=view (дата обращения: 06.01.2014).

4. Зафрен С.Я. Технология приготовления кормов / С.Я. Зафрен. - М.: Колос, 1977. - 240 с.

5. Клиндюк А.М. Производство кормов по новым технологиям / А.М. Клиндюк, А.А. Курдоглян, А.П. Булатов // Кормопроизводство. - 2004. - № 5. - С. 29-32.

6. Кучин Н.Н. Рекомендации по консервированию зерна повышенной влажности химическими и биологическими консервантами и биологическими препаратами / Н.Н. Кучин, О.В. Цикунова, И.А. Малеев и др. - Нижний Новгород, 2009. - 22 с.

7. Лаптев Г.Ю. Эффективность препарата «Биотроф 600» для борьбы с нежелательной микрофлорой при хранении плющеного зерна / Г.Ю. Лаптев, Е.А. Лапицкая, В.В. Солдатова // Актуальные проблемы заготовки, хранения и рационального использования кормов. - М.: ФГУ рЦсК, 2009. - С. 41-45.

8. Левахин Г.И. Механизм консервирующего действия серы при силосовании кормов / Г.И. Левахин, А.Г. Мещеряков // Зоотехния. - 2001. - № 10. - С. 23-24.

9. Леушин С.Г. Консервант для кормов / С.Г. Леушин, Р.Ф. Мангутов, Л.А. Чаплыгина. Авторское свидетельство № 1099937 СССР, 1984.

10. Мишустин Е.Н. Научные основы силосования кормов / Е.Н. Мишустин. -М. - Л.: Сельхозгиз, 1933. - 191 с.

11. Нефедов Г.Г. Плющеное зерно - дешево и качественно / Г.Г. Нефедов. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.dairynews.ru/dairyfarm/plyush-chenoe-zerno-dyeshevo-i-kachestvenno.html (дата обращения: 05.01.2014).

12. Победнов Ю.А. Силосование люцерны с препаратами молочнокислых бактерий / Ю.А. Победнов, А.А. Мамаев, М.С. Иванова, К.Е. Юртаева // Животноводство и кормопроизводство. - 2018. - Т. 101. - № 1. - С. 213-220.

13. Проведение опытов по консервированию и хранению объемистых кормов: Методические рекомендации / В.А. Бондарев, В.М. Косолапов, Ю.А. Победнов [и др.]. - М.: ФГУ РЦСК, 2008. - 67 с.

14. Рамане И.А. Консервирование влажного зерна и зеленых растений. / И.А. Рамане. - М.: Колос, 1975. - 168 с.

15. Савин П.А. Этологическая характеристика высокопродуктивных коров при использовании в их рационах консервированного плющеного зерна ячменя / П.А. Савин, Л.В. Смирнова // Проблемы развития и научное обеспечение животноводства Евро-Северо-Востока России: Материалы научно-практической конференции. (Название конференции, место и дата?). - Кострома, 2005. - С. 303-305.

16. Соколова Г.А., Каравайко Г.И. Физиология и геохимическая деятельность тионовых бактерий / Г.А. Соколова, Г.И. Каравайко / Институт микробиологии АН СССР. - М.: Наука, 1964. - 336 с.

17. Таранов М.Т. Химическое консервирование кормов / М.Т. Таранов. - М.: Колос, 1982. - С. 111-131.

18. Ekstrom N. Thomke Syrabehandling av spannmal / N. Ekstrom, L. Thyselius, S. Johnsson // Jordbrukstekniska institutet, meddelande: Johnsson Uppsala, 1973. -№ 352. - 88 s.


Review

For citations:


Emeliyanova E.V., Kuchin N.N. Degree of acidification of raw fodder grain depending on preservation conditions. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(5):49-57. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-49-57

Views: 118


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)