Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

New red grape wine variety of Krasnostop Carpi

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-40-48

Abstract

The selection process for getting the perfect variety is continuous and always relevant. In the context of the development of domestic viticulture and winemaking, modern economic and environmental conditions require a wide range of grapes that have a set of various economically valuable qualities, including high adaptability, biological plasticity, combined with consistently high quality of the crop. It is especially important to develop competitive, highly profitable grape varieties that do not require a large pesticide load and are resistant to frost and fungal diseases. The paper presents the results of agrobiological study of the red Krasnostop Carpi wine grape variety. Agrobiological and morphological characteristics of the variety are given according to research data for 3 years. The authors carried out ampelometric screening of the leaf to certify the variety. The Krasnostop Carpi is a mid-late ripeness variety of grape. The weight of berry is 1.9-2.0g. The skin is of medium thickness. The pulp is meaty and juicy. The taste is harmonious. Sugar content is 220-240 g/dm3, acidity - 6.3 g/dm3. The variety can withstand frost down to - 25-27°С, resistant to mildew and powdery mildew. The Krasnostop Carpi variety is promising for cultivation in the northern industrial viticulture of Russia. The variety passed State testing in 2018, it features high biological plasticity: resistance to thermal stress and fungal diseases. It is used for the production of dry wines of high quality. The authors recommend the variety for commercial growing in Region 6 using the uncovered growing technology with two preventive treatments against fungal diseases.

About the Author

Nadezhda A. Duran
Ya.I. Potapenko All-Russian Research Institute for Viticulture & Winemaking-Branch of Federal Rostov Agricultural Research Centre
Russian Federation


References

1. Егоров Е.А. Сортименты винограда местной селекции для производства вин высшей категории качества / Е.А. Егоров, Н.М. Агеева, Т.И. Гугучкина, М.И. Панкин // Виноделие и виноградарство. - 2016. - № 2. - С. 25-29.

2. Кологривая Р.В. Оценка качества урожая перспективных форм винограда для производства высококачественных красных вин / Р.В. Кологривая, Н.В. Матвеева // Русский виноград. - 2018. - Т. 7. - С. 42-47.

3. Лазаревский М. А. Изучение сортов винограда / М.А. Лазаревский. -Ростов-на-Дону, 1963. - 76 с.

4. Майстренко А.Н. Новый красный мускатный технический сорт винограда Мугофир / А.Н. Майстренко, Л.А. Майстренко, Н.А. Дуран, Н.В. Матвеева // Русский виноград. 2019. Т. 9. С. 27-34.

5. Максимов Р.А. Изучение красных технических сортов винограда и ферментных препаратов в условиях Анапо-Таманской зоны Краснодарского края / Р.А. Максимов, А.К. Раджабов, М.И. Панкин, Е.В. Кушнерева, А.В. Прах // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2012. - № 5. - С. 137-143.

6. Методики испытаний на ООС. [Электронный ресурс]. - URL: https://gossor-trf.ru/22-metodiki-ispytaniy-na-oos. (дата обращения: 05.09.2020).

7. Методические указания по изучению сортов винограда в производственных условиях. - Ялта, 1982. - 26 с.

8. Недов П.Н. Селекционно-генетические методы в защите винограда от вредных организмов / П.Н. Недов // Перспективы генетики и селекции винограда на иммунитет. - Киев: Наукова думка, 1988. - С. 23-30.

9. Простосердов Н.Н. Изучение винограда для определения его использования (увология) / Н.Н. Простосердов. - М.: Пищепромиздат, 1963. - 63 с.

10. Трошин Л.П. Ампелографический скрининг генофонда винограда: Учебное наглядное пособие / Л.П. Трошин, Д.Н. Маградзе. - Краснодар: КубГАУ, 2013. - 120 с.

11. Alba V. Ampelometric Leaf Trait and SSR Loci Selection for a Multivariate Statistical Approach in Vitis vinifera L. Biodiversity Management / V. Alba, С. Bergamini, R. Genghi et al. // Molecular Biotechnology. - 2015. - Р. 57. - S. 709. [Электронный ресурс]. - URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-015-9862-5 (дата обращения:11.09.2020).

12. Zyprian E. Grapevine breeding under climate change: Applicability of a molecular marker linked to veraison / Е. Zyprian, R. Eibach, O. Trapp, F. Schwander, R. Topfer // Vitis: Journal of Grapevine Research. - 57 (2018): 119-123. [Электронный ре-урс]. - URL: https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/issue/view/1660 (дата обращения: 10.09.2020).


Review

For citations:


Duran N.A. New red grape wine variety of Krasnostop Carpi. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(5):40-48. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-40-48

Views: 393


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)