Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Influence of nutrition mode and phytoregulators (novosil, epin) on grain quality and proteins composition of brewing barley grown on sod-podzolic soil

https://doi.org/10.34677/0021-342X-2019-3-5-18

Abstract

Field experiments with brewing barley carried out on sod-podzolic medium-loamy soil found that the raising doses of nitrogen application increase the grain yield of barley (by 18- 44%), total protein content and hordein concentration in grain, a-amylase and catalase activity. On the other hand, there was a decrease in the grain unit, globulins, the content of water soluble and non-extractable proteins, and fi-amylase activity resulting in negative effect on brewing qualities of barley grain. Sufficient nitrogen nutrition acoompanied by increased rates of phosphorus and potassium increased the grain productivity of barley, seed germinating ability, a-amylase activity, but decreased fi-amylase and catalase activity and grain protein content ensuring the normative level (less than 12%) that resulted in improved brewing qualities of grain. Basing on experimental data the authors advocate the feasibility of applying novosil phytoregulators for raising the grain productivity of brewing barley and reducing its grain protein content on the backgreound of nitrogen fertilizer application. The authors determined correlations between the concentration of tyrosine in the leafjuice in the phase of the first stem node formation, nitrogen application rates, crop productivity and technological parameters of grain. This indicates the effectiveness of using this indicator to diagnose nitrogen nutrition and forecast the grain quality of brewing barley.

About the Authors

N. N. Novikov
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


N. Ye. Solovyeva
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Беркутова Н.С. Методы оценки и формирование качества зерна. - М.: Росагропромиздат, 1991. - 206 с.

2. Витол И.С., Бобков А.А., Карпиленко Г.П. Углеводно-амилазный комплекс и технологические показатели качества пивоваренного ячменя, выращенного в условиях Нечерноземья // Известия ВУЗов. Пищевая технология, 2007, № 2. - с. 24-27.

3. Витол И.С., Карпиленко Г.П. Белково-протеиназный комплекс ячменя, выращенного на разном агрофоне с применением препаратов регуляторного действия // Прикладная биохимия и микробиология, 2007, т. 43, № 3. - с. 356-364.

4. Горпинченко Т.В., Аниканова З.Ф. Качество ячменя для пивоварения // Пиво и напитки, 2002, № 1. - с. 18-22.

5. Гулидова В.А. Особенности возделывания ячменя для производства солода // Зерновое хозяйство, 2001, № 3. - с. 26-29.

6. Ермолаева Г.А. Характеристика пивоваренного ячменя и требования к его качеству // Пиво и напитки, 2004, № 5. - с. 16-17.

7. Карпиленко Г.П., Шаненко Е. Ф., Витол С.Б. Комплексное влияние агрофона и регуляторов метаболизма на качество пивоваренного ячменя // Зерновое хозяйство, 2004, № 8. - с. 12-14.

8. Кириллова Г.Б., Жуков Ю.П. Качество ячменя при применении различных доз удобрений на дерново-подзолистой почве // Агрохимия, 2003, № 12. - с. 33-37.

9. Новиков Н.Н. Биохимия растений. - М.: ЛЕНАНД, 2014. - 680 с.

10. Новиков Н.Н. Новый метод диагностики азотного питания и прогнозирования качества зерна пшеницы // Известия ТСХА, 2017, в. 5. - с. 29-40.

11. Новиков Н.Н., Мякиньков А.Г., Сычев Р.В. Формирование пивоваренных свойств зерна ячменя сорта Михайловский в зависимости от уровня азотного питания при выращивании на дерново-подзолистой среднесуглинистой почве // Известия ТСХА, 2009, в. 3. - с. 65-73.

12. Новиков Н.Н., Мякиньков А.Г., Сычёв Р.В. Влияние фиторегуляторов на формирование урожая и пивоваренных свойств зерна ячменя при выращивании на дерново-подзолистой среднесуглинистой почве // Известия ТСХА, 2011, в. 3. - с. 78-88.

13. Новиков Н.Н., Мякиньков А.Г., Сычев Р.В. Формирование пивоваренных свойств зерна ячменя в зависимости от уровня азотного питания при выращивании на дерново-подзолистой среднесуглинистой почве // Доклады ТСХА, 2011, в. 283. -с. 452-455.

14. Новиков Н.Н., Шатилова Т.И., Романова Е.В. Влияние фиторегуляторов на формирование пивоваренных свойств зерна ячменя в условиях Центрально-Черноземного района // Плодородие, 2015, № 4(85). - с. 24-26.

15. Пасынков А.В. Урожайность и пивоваренные качества различных сортов ячменя в зависимости от доз и соотношения азотных и калийных удобрений // Агрохимия, 2002, № 7. - с. 25-31.

16. Персикова Т.Ф., Сергеева И.И. Применение регуляторов роста и бакпрепаратов на посевах ячменя и гороха // Плодородие, 2006, № 1. - с. 19-20.

17. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. - М.: Колос, 1985. - 255 с.

18. Шатилова Т.И., Карпиленко Г.П., Витол С.Б., Шаненко Е.Ф., Элъ-Регистан Г.И. Влияние регуляторов метаболизма на белково-протеиназный комплекс ячменя, выращенного на разном агрофоне // Известия ТСХА, 2005, № 3. - с. 82-90.

19. Abeledo L.G., Calderini D.F., Slafer G.A. Genetic improvement of yield responsiveness to nitrogen fertilization and its physiological determinants in barley // Euphytica, 2003, v. 133. - p. 291-298.

20. Watanabe Y., Miura S., Yukawa T., Takenaka S. Effects of plant hormones on Pythium snow rot resistance of barley // Japan. J. Crop Science, 2008, v.77, № 1. - p. 78-83.


Review

For citations:


Novikov N.N., Solovyeva N.Ye. Influence of nutrition mode and phytoregulators (novosil, epin) on grain quality and proteins composition of brewing barley grown on sod-podzolic soil. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2019;(3):5-18. (In Russ.) https://doi.org/10.34677/0021-342X-2019-3-5-18

Views: 125


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)