Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

THE ROLE OF ECOLOGICAL CONDITIONS IN THE FORMATION OF GLUTEN IN SPRING WHEAT

Abstract

The article analyzes the results of the studies to assess the role of weather conditions in the formation of gluten in spring wheat grain in the conditions of the Krasnoyarsk forest-steppe. The researchers carried out the work based on the experiments conducted in the educational farm “Minderlinskoe” of Krasnoyarsk State Agrarian University in 2013-2021. At the present stage in Siberia, it is not always possible to equate high yields with good grain qualities. More often, there is a negative trend. In years with heavy precipitation but with a small amount of heat, high grain yields are obtained but of reduced quality. In dry years, the farmers harvest low yields with a high gluten content in the grain. They hand over the most high-quality grain in arid steppe areas. It isn t easy to get a grain of valuable wheat in the northern forest-steppe and foothill areas, although it is possible. In the research, the authors evaluated the varieties of soft spring wheat included in the State Register of Breeding Achievements Approved for Use, cultivated in the forest-steppe of the Krasnoyarsk Territory, for gluten content and its stability over the years. The relationships of this indicator with the temperature factor, the impact of moisture availability during the growing season, and its contribution to the amount of gluten in soft spring wheat are determined. The effect of the hydrothermal coefficient by month on the above feature is estimated. The researchers found that the quantitative average gluten content in the studied varieties ranges from 29 to 33%, and its maximum amount is formed in the varieties Novosibirsk 15 and Novosibirsk 29 reaching 35%. The study of correlations of gluten content in the grain of soft spring wheat with the heat supply of the growing season revealed a positive, favorable role between the amount of gluten and average monthly temperatures. The nature of the relationship between precipitation and this sign was negative.

About the Authors

Victoria V. Keler
Kгasnoyaгsk State Agrarian Univeraty
Russian Federation


T. G. Ovchinnikova
Kгasnoyaгsk State Agrarian Univeraty
Russian Federation


References

1. Келер В.В. Аспекты повышения продуктивности и рентабельности производства зерна яровой пшеницы в Красноярском крае / В.В. Келер, С.В. Хижняк // Вестник КрасГАУ. - 2019. - № 6 (147). - С. 28-34.

2. Романов В.Н. Применение интенсивной технологии возделывания яровой пшеницы в условиях Красноярской лесостепи / В.Н. Романов, Г.А. Демиденко, А.Г. Дружинин // Вестник КрасГАУ. - 2021. - № 4 (169). - С. 21-26.

3. Keler V.V. Cost-effective reducing the environmental impact of wheat production in Siberia / V.V. Кєієг, S.V. Khizhnyak // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarek Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering Associations. - 2019. - С. 52001.

4. Keler V.V. The yield strncture elements variation of spring wheat variety «Novosibnskaya 31» at various faming levels / Т.Г. Овчинникова, В.В. Келер // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarek Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering Associations. - 2019. - С. 22033.

5. Овчинникова Т.Г. Влияние интенсификации предшественника на количество и качество клейковины в яровой пшенице / Т.Г. Овчинникова, В.В. Келер // Актуальные проблемы аграрной науки: прикладные и исследовательские аспекты: Сборник научных трудов Всероссийской (национальной) научно-практической конференции (г. Нальчик, 2021 г.). - Нальчик, 2021. - С. 113-116.

6. Keler V.V. Productivity and technological qualities of spring wheat grain in fonsnoyarak region / V.V. Кєієг, O.V. Martynova, A.A. Demeneva // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science / Krasnoyarak Science and Technology City Hall. -Krasnoyarak, Russian Federation, 2021. - С. 32050.

7. Мельник А.Ф. Влияние предшественников на урожайность и качество зерна озимой пшеницы / А.Ф. Мельник, Б.С. Кондрашин, Н.И. Митюшкин // Вестник Орловского государственного аграрного университета. - 2009. - № 4 (19). - С. 27-30.

8. Скрипка О.В. Урожайность и основные элементы продуктивности у сортов озимой пшеницы интенсивного типа селекции ВНИИЗК // Достижения науки и техники АПК. - 2016. - № 9. - С. 30-32.

9. Шаповалов Н.К. Оптимизация системы основной обработки почвы и средств химизации в севообороте Центрально-Черноземной зоны: Автореф. дис.. д-ра с.-х. наук. - Курск, 2004. - 44 с.

10. Демиденко Г.А. Экологические основы природопользования: Учебно-методическое пособие / Красноярский государственный аграрный университет. - Красноярск, 2014. - 88 с.

11. Суднов П.Е. Повышение качества зерна пшеницы. - М.: Колос, 1986. - 96 с.

12. Шарапов Н.И. Климат и качество урожая / Н.И. Шарапов, В.Д. Смирнов. -Л.: Гидрометеоиздат, 1966. - 267 с.

13. Коданев И.М. Повышение качества зерна. - М.: Колос, 1976. - 248 с.

14. Келер В.В. Экологические и сортовые особенности формирования технологических качеств яровой пшеницы в лесостепи Красноярского края / Красноярский государственный аграрный университет. - Красноярск, 2007. - 123 с.

15. Титов Ю.Н. Адаптивные реакции сортов яровой мягкой пшеницы в степной зоне Предалтайской провинции: Дис.. канд. с.-х. наук. - М., 2007. - 156 с.

16. Келер В.В. Влияние различных элементов технологии возделывания на урожайность гречихи посевной / В.В. Келер, А.А. Деменева // Вестник КрасГАУ. -2020. - № 10.- С. 68-73.


Review

For citations:


Keler V.V., Ovchinnikova T.G. THE ROLE OF ECOLOGICAL CONDITIONS IN THE FORMATION OF GLUTEN IN SPRING WHEAT. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2021;(5):19-27. (In Russ.)

Views: 191


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)