Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Abderakhim Evaluating the efficiency of feeding broiler chickens of the Arbor Acres cross in hot climatic conditions of the Republic of Chad

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-72-82

Abstract

The paper presents the results of evaluating the efficiency of feed rations offered to broilers of the Arbor Acres cross, formed taking into account the climatic, geochemical conditions of Central Africa and its native food flora. The study was conducted on the basis of an experimental farm at the University of N’Djamena, the Republic of Chad. In the experiment, the authors used five formulas of feed rations, which are currently used by farms in the Republic of Chad for growing broiler chickens. They mainly contain locally availble ingredients. To increase the resistance of the poultry organism to unfavorable environmental factors, the chickens of the control and experimental groups were given “TETRACOLIVIT” and “AMIN’TOTAL” vitamins. The efficiency of feed rations was evaluated by determining the age dynamics of live weight, average weekly gains in live weight and blood biochemical parameters of broiler chickens of the Arbor Acres cross from 1 to 42 days of life. The formula of feed ration No. 1 proved to be the most effective in terms of the cross productivity.

About the Authors

Marina V. Lazko
Astrakhan State University
Russian Federation


Adam Abdulay Adam
Astrakhan State University
Russian Federation


References

1. Айсон Х.Х. Характеристика белкового состава крови и лимфы у кур / Х.Х. Айсон // Наследственность и изменчивость сельскохозяйственной птицы. - М.: Колос, 1966.- С. 146-153.

2. Боголюбский С.И. Селекция сельскохозяйственной птицы / С.И. Боголюбский. - М.: Агропромиздат, 1991. - 285 с.

3. Горячковский А.М. Клиническая биохимия / А.М. Горячковский. - Одесса: Астропринт, 1998. - 608 с.

4. Ермолина С.А. Биохимические показатели крови цыплят-бройлеров при применении Альгасола / С.А. Ермолина, К.В. Булдакова, В.А. Созинов // Успехи современного естествознания. - 2014. - № 9.1. - С. 34-37.

5. Злепкин А.Ф. Интенсивность роста, морфологические и биохимические показатели крови при скармливании рыжикового жмыха цыплятам-бройлерам / А.Ф. Злепкин, Д.А. Злепкин, М.А. Злепкина, М.А. Ушаков // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: Наука и высшее профессиональное образование. - 2011. - № 1 (21). - С. 109-113.

6. Ионов П.С. Лабораторные исследования в ветеринарной клинической диагностике / П.С. Ионов, В.Г. Мухин, Н.Р. Семушкин. - М.: Государственное издательство сельскохозяйственной литературы, 1957. - 288 с.

7. Лазько М.В. Динамика показателей массы цыплят-бройлеров кросса «Arbor Acres» в оценке эффективности кормовых рационов при их разведении в Республике Чад / М.В. Лазько, Адам А. Абдерахим // Конкурентоспособность в глобальном мире: экономика, наука, технологии. - 2017. - № 12. - Ч. 7. - С. 851-855.

8. Лазько М.В. Влияние составов кормовых рационов цыплят-бройлеров кросса «Arbor Acres» на биохимические показатели крови в крестьянско-фермерских хозяйствах Республики Чад / М.В. Лазько, А.А. Абдерахим // Научная жизнь. - 2019. -Т. 14. - Вып. 7. - С. 1157-1165. DOI: 10.35679/1991-9476-2019-14-7-1157-1165.

9. Насонов И.В. Методические рекомендации по гематологическим и биохимическим исследованиям у кур современных кроссов / И.В. Насонов. - Минск, 2014. -32 с.

10. Недопекина С.В. Адаптационные реакции организма бройлеров на L-лизин сульфата в рационе / С.В. Недопекина, С.Д. Чернявских, Ю.П. Рыжкова, А.А. Шапошников // Птицеводство. - 2018. - № 4. - С. 24-27.

11. Рядчикова О.Л. Нужны ли добавки таурина в рацион цыплят-бройлеров / О.Л. Рядчикова, И.В. Тарабрин, В.Г. Рябчиков // Птицеводство. - 2017. - № 9. - С. 19-22.

12. Селянский В.М. Анатомия и физиология сельскохозяйственной птицы: Учебник / В.М. Селянский. - 3-е изд., перераб. и доп. - М.: Колос, 1980. - 280 с.

13. Таринская Т.А. Продуктивность и качество мяса цыплят при использовании подкислителей / Т.А. Таринская, Л.Н. Гамко // Птицеводство. - 2018. - № 1. - С.30-31.

14. Aftab U. Prospects of improving efficiency of feed utilization in broiler / U. Aftab, M.R. Bedford and D. Creswell // World’s Poultry Science Journal. - 2018. - Vol. 74. -P. 427-442.

15. Changxing L. Health benefits and potential applications of anthocyanins in poultry feed industry / L. Changxing, М. Chenling, М. Alagawany and other // World’s Poultry Science Journal. - 2018. - Vol. 74. - P. 2-9.

16. Ditta Y.A. Recent advances in sunflower seed meal as an alternate source of protein in broilers / Y.A. Ditta and A.J. King // World’s Poultry Science Journal. - 2017. -Vol. 73. - P. 530-537.

17. Khan S. Worm meal: a potential source of alternative protein in poultry feed / S. Khan, S. Naz, А. Sultan, I.A. Alhidary, М.М. Abdelrahman, R.U. Khan, N.A. Khan, М.А. Khan and S. Ahmad // World’s Poultry Science Journal. - 2016. -Vol. 72. - P. 93-100.

18. Mahmoud U.T. Functions of propolis as a natural feed additive in poultry / U.T. Mahmoud, H.W. Cheng and T.J. Applegate // World’s Poultry Science Journal. -2016. - Vol. 72. - P. 40-43.


Review

For citations:


Lazko M.V., Adam A.A. Abderakhim Evaluating the efficiency of feeding broiler chickens of the Arbor Acres cross in hot climatic conditions of the Republic of Chad. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(5):72-82. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-72-82

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)