Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Productivity of white and brown mustard (Brassica juncea) depending on the sowing period and seeding rate

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-4-145-154

Abstract

The formation of high productivity of any agricultural crop largely depends on the sowing period and the seeding rate. It is generally accepted that mustard is less demanding as to the sowing period. However, the moist topsoil is more favorable for better development of the root system in an early sowing period, respectively, such crops will be easier to tolerate spring-summer drought. Mustard reacts very strongly to the seeding rate and, accordingly, to the nutritional area for plants, which is caused by its biological characteristics. So, for example, very dense and, on the contrary, rare crops will be unproductive. Based on this, field experiments to study the effect of sowing terms and seeding rates on the yield of aboveground mustard biomass were laid in 2017-2019 in the experimental fields of the Udmurt Scientific Research Institute of RAS UdmFRC UB. The author studied the formed productivity of white mustard (Sinapis alba L.) - the Raduga variety, brown mustard (Brassica juncea L.) - the Nika variety, depending on the sowing period - 1 (control), 2, 3 decades of May and the seeding rate - 2.0, 2.5, 3.0 (control), 3.5 and 4.0 million germinating seeds/ha. The study found that in the considered years, mustard seedlings got enough moisture with sufficient precipitation in May-June, as a result of which the sowing period of mustard did not significantly affect its yield. So, on average for the three studied years, the нушв of white mustard was 15.32-15.52 t/ha, brown mustard - 12.88-13.96 t/ha. The highest yield of both types of mustard was formed at a seeding rate of 3.0-4.0 million germinating seeds/ha, for white mustard -15.64-17.11 t/ha, brown mustard - 13.66-14.85 t/ha.

About the Author

S. S. Zhirnykh
Udmurt Federal Research Center at the Ural Branch of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Агрономический портал. URL: http://agronomiy.ru/navoz.html (дата обращения: 13.11.2018).

2. Бегей С.В. Промежуточные культуры и плодородие почвы / С.В. Бегей, И.А. Шувар // Земледелие. - 1991. - № 3. - С. 32-33.

3. Горчица сизая. URL: https://msd.com.ua/texnicheskie-kultury/gorchica-sizaya (дата обращения: 13.11.2018).

4. Дзюин А.Г. Эффективность торфонавозного компоста, сидератов и соломы в зависимости от глубины их заделки в почву / А.Г. Дзюин // Вестник Иж ГСХА, 2017. - № 3 (52). - С. 8-15.

5. Дзюин Г.П. Биологизация земледелия в Северо-Восточной зоне Нечерноземья: Монография / Г.П. Дзюин, А.Г. Дзюин. - Ижевск: ФГБНУ Удмуртский НИИСХ, 2014. - 202 с.

6. Дзюин Г.П. Минеральный азот в адаптивно-ландшафтном земледелии: Монография / Г.П. Дзюин, А.Г. Дзюин. - Ижевск: ФГБОУ ВО Ижевская ГСХА, 2016. -С. 74-76.

7. Жирных С.С. Влияние нормы высева и срока посева на семенную продуктивность горчицы белой и желтой / С.С. Жирных // Известия Оренбургского ГАУ, 2019. - № 5 (79). - С. 118-121.

8. Жирных С. С. Влияние нормы высева и срока посева на урожайность надземной биомассы горчицы белой и желтой / С.С. Жирных // Вестник Марийского государственного университета. - Серия «Сельскохозяйственные науки. Экономические науки». - 2018. - Т 4. - № 4. - С. 29-34.

9. Крючков М.М. Горчица белая и рапс как важные элементы в биологизации земледелия / М.М. Крючков, И.В. Смертенков // Здоровая окружающая среда - основа безопасности регионов: Сборник трудов Первого Международного экологического форума в Рязани: Посвящается году экологии в Российской Федерации. - 2017. -С.228-231.

10. Курбангалиев Р.Н. Влияние сроков и норм высева на урожайность сортов ярового рапса в Среднем Предуралье / Р.Н. Курбангалиев, А.С. Богатырёва, Э.Д. Акманаев // Пермский аграрный вестник. - 2018. - № 1 (21). - С. 64-65.

11. Ленточкин А.М. Промежуточные культуры - путь повышения эффективности использования природных факторов / А.М. Ленточкин, Е.Д. Лопаткина, Л.А. Ленточкина, О.В. Эсенкулова // Аграрный вестник Урала. - Изд-во Уральский ГАУ, 2013. - № 5 (111). - С. 4-6.

12. Лопаткина Е.Д. Сроки посева горчицы белой / Е.Д. Лопаткина, Л.А. Ленточкина, О.В. Эсенкулова, М.А. Домнина // Аграрная наука - инновационному развитию АПК в современных условиях: Материалы Всероссийской научно-практической конференции, ФГБОУ ВПО Иж ГСхА, 2013 г. - Ижевск: ФГБОУ ВПО Иж ГСХА, 2013. - С. 71-76.

13. Лошаков В.Г. Воспроизводство плодородия почвы в зерновом севообороте / В.Г. Лошаков // Владимирский Земледелец. - 2013. - № 3 (65). - С. 25-27.

14. Новиков М.Н. Сидераты против сорняков / М.Н. Новиков // Земледелие. -1991. - № 9. - С. 62-63.

15. Пегова Н.А. Ресурсосберегающая система обработки дерново-подзолистой почвы / Н.А. Пегова, В.М. Холзаков // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. -2015. - № 1 (44). - С. 35-40.

16. Турусов В.И. Уплотненные и пожнивные посевы как прием повышения эффективности плодосмена / В.И. Турусов, В.М. Гармашов, О.А. Абанина // Совмещенные посевы полевых культур в севообороте агроландшафта: Материалы Международной научной экол. конференции / Под ред. И.С. Белюченко. - Краснодар: Куб-ГАУ, 2016. - С. 44-47.


Review

For citations:


Zhirnykh S.S. Productivity of white and brown mustard (Brassica juncea) depending on the sowing period and seeding rate. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(4):145-154. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-4-145-154

Views: 160


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)