Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Morphofunctional characteristics and allometric growth of muscles in sheep breeds of different production purposes

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-4-67-80

Abstract

The paper deals with some issues related to the meat productivity development of three breeds of sheep of different production purposes: Kuibyshev (meat-wool), Romanov (wool skin) and Texel (meat). Most studies on meat productivity are based on determining the carcass composition: all the muscles, bones, and fat tissue. It should be taken into account that the muscles that form the animal’s body differ in their internal structure depending on the location and function. Morphofunctional classification is based on a number of structural and biochemical parameters of muscles (tissue ratio, diameter of muscle fibers, amino acid composition, etc.). The authors have studied and analyzed 11 dynamic (type I), 8 statodynamic, 1 semistatodynamic and 1 statodynamic muscles. The Romanov lambs are of the smallest weight (2820 g), which affected their subsequent growing. At the age of 4 months, the pre-slaughter weight of the Romanov rams is lower than that of their Kuibyshev and Texel counterparts by 32.4 and 26.5%, respectively. The relative mass of carcass and muscle increases most significantly in the Texel meat breed - by 35.1 and 31.1% (36.61%), despite intensive fat accumulation (13.25%). This does not negatively affect the ratio of total muscle and bone mass, which is the highest in the meat breed (4.7:1) and is higher than in other breeds. In general, the proportion of muscles of type I and II in meat animals tends to increase relative to individuals of the meat-wool and wool skin groups. The carcass and muscles of all sheep breeds are characterized by a low but positive allometry. The muscle growth of meat individuals is slightly higher than that ofother sheep breeds (b=1.091 vs. 1.063-1.077). Unlike muscles, bones are inferior in growth to the mass of animals, i.e. they have a negative allometry (b=0.793-0.820). The highest power coefficients of allometric equations are inherent in visceral adipose tissue (b=1.760-1.934). In meat animals, the growth rate of the trapezoid and latitudinal muscles reaches the highest values (b=1.19-1.27). The authors believe such studies to be promising and necessary in assessing the meat productivity of farm animals of various breeds.

About the Authors

V. P. Panov
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


V. E. Nikitchenko
Peoples’ Friendship University of Russia
Russian Federation


D. V. Nikitchenko
Peoples’ Friendship University of Russia
Russian Federation


A. V. Zolotova
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


I. G. Seregin
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Глаголев П.А. Особенности внутренней структуры мускулов некоторых видов млекопитающих в связи с различными условиями существования / П.А. Глаголев // Известия ТСХА. - 1959. - Вып. 4. - С. 56-70.

2. Градницкая А.А. Сравнительно-анатомические исследования костей, связок и мускулов путового сустава грудной конечности лошади: Автореф. дис.. канд. наук. - М., 1956. - 21 с.

3. Ерохин А.И. Особенности формирования мясной продукции овец разных пород / А.И. Ерохин, Т.А. Магомадов, Карасев В.Г. Двалишвили, Н.П. Ролдугина, Ю.А. Юлдашбаев // Экономика производства ягнятины при промышленном скрещивании - М.: РГАУ-МСХА им. К.А. Тимирязева, 2013. - 190 с.

4. Ерохин А.И. Формирование мясности у овец в постнатальном онтогенезе / А.И. Ерохин, Т.А. Магомадов, Карасев В.Г. Двалишвили, В.Е. Никитченко. - М., 2010. - 192 с.

5. Куликова Н.Н. Внутренняя структура мускулов туловища овец / Н.Н. Куликова // Доклады ТСХА. - 1974. - Вып. 200. - С. 145-150.

6. Никитченко В.Е. Мясная продуктивность овец / В.Е. Никитченко, Д.В. Никитченко. - М.: РУДН, 2009. - 591 с.

7. Никитченко В.Е. Динамика роста мышц у свинок крупной белой породы / B. Е. Никитченко, Д.В. Никитченко, В.П. Панов // Известия ТСХА. - 2008. - Вып. 4. - C. 93-102.

8. Никитченко В.Е. Рост мышц и формирование мясной продуктивности у боровков крупной белой породы свиней / В.Е. Никитченко, Д.В. Никитченко, В.П. Панов // Известия ТСХА. - 2010. - Вып. 6. - С. 105-114.

9. Панов В.П., Никитченко В.Е., Никитченко Д.В., Амелина А.Н. Никитченко, Д. В. Рост скелета у баранов куйбышевской породы овец в постнатальном онтогенезе / В.Е. Никитченко, Д.В. Никитченко, В.П. Панов // Известия ТСХА. - 2013. -Вып. 5. - С. 125-137.

10. Панов В.П. Рост и онтогенетические изменения количественных показателей мышц породы корниш / В.П. Панов, В.Е. Никитченко, Д.В. Никитченко, А.Н. Амелина // Известия ТСХА. - 2016. - Вып. 2. - С. 45-56.

11. Панов В.П. Рост и соотношение морфофункциональных типов мышц у баранов романовской породы / В.П. Панов, В.Е. Никитченко, Д.В. Никитченко, Н.Г. Черепанова, Г.В. Сноз // Известия ТСХА. - 2019. - Вып. 3. - С. 95-109.

12. Панов В. П. Рост и соотношение морфофункциональных типов мышц у молодняка свиней крупной белой породы / В.П. Панов, В.Е. Никитченко, Д.В. Никитченко, А.Э. Семак, Г.В. Сноз, Г.П. Табаков, И.Г. Серегин // Известия ТСХА. - 2018. -Вып. 4. - C. 157-171.

13. Свечин К.Б. Индивидуальное развитие сельскохозяйственных животных / К.Б. Свечин. - Киев.: Изд-во «Урожай», 1976. - 286 с.

14. Сидорова М.В. Морфология сельскохозяйственных животных. Анатомия и гистология с основами цитологии и эмбриологии / М.В. Сидорова, В.П. Панов, А.Э. Семак. - М. - СПб.: Изд-во «Лань», 2о2о. - 650 с.

15. Тихонова Е.С. Рост и развитие скелетной мускулатуры романовских овец в постнатальном онтогенезе: Дис.. канд. биол. наук. - М., 2011. - 155 с.

16. Финогенов В.М. Возрастная морфохимическая характеристика мускулов туловища бычков-кастратов черно-пестрой и айширской пород при откорме на промышленной основе: Автореф. дис.. канд. биол. наук. - М.: ТСХА, 1976. - 21 с.

17. Fourie P.D. Growth and development of sheep. I. A carcass dissection technique / P.D. Fourie // N.Z.J.Agric.Rec., 1962. - Vol. 5. - P. 190-222.

18. Fourie P.D. Growth and development of sheep. II. Effect of breed and sex on the growth and carcass composition of the Southdown and Romney and their cross / P.D. Fourie, А.Н. Kirton, К.Е. Jury // New Zeal. J. Agric. Res., 2013. - Vol. 13. - P. 753-770.

19. Geenty K.G. Carcass growth and development of Romney, Corridale, Dorset and crossbred sheep / K.G. Geenty, J.N. Clarke, K.E. Jury // N.S.J.Agr.Res., 1979. -Vol. 22. - P. 23-32.

20. Kirton A.H. Growth and development of sheep. III. Growth of the carcass and non-carcass components of the Southdown and Romney and their cross and some relationships with composition / А.Н. Kirton, P.D. Fourie, К.Е. Jury // N. Z.J. Agr. Res., 1972. - Vol. 15. - P. 214-227.

21. Lohse C.L. Growth patterns of muscles of Merino sheep from birth to 517 days / C.L. Lohse, F.P. Moss, R.M. Butterfield // Anim. Prod., 1971. - Vol. 13. - P. 117-126.

22. Seebeck R.M. A dissection study of the distribution of tissues in lab carcasses / R.M. Seebeck // Proc. Aust. Sci. Anim. Prod., 1968. - Vol. 7. - P. 297-302.


Review

For citations:


Panov V.P., Nikitchenko V.E., Nikitchenko D.V., Zolotova A.V., Seregin I.G. Morphofunctional characteristics and allometric growth of muscles in sheep breeds of different production purposes. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(4):67-80. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-4-67-80

Views: 116


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)