Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Growth of somatic structures of two-year-old carp (Cyprinus Carpio L.) when using two types of feed

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-6-49-61

Abstract

The paper provides information about the growth and development of somatic structures of two-year-old carp during the fattening period. In variant I, K-III compound feed was used (low-carb-monodiet), in variant II - Carp-38/12 (high-carb-monodiet), in variant III - K-III and Carp-38/12 (in different auto-feeders). The highest proportion of axial somatic structures was observed in fish of variant III (fish feeding on a selective basis) (P < 0.05). White muscles are also better developed in fish that eat complex feed (variant III). Compound feed Carp 38/12 does not increase the mass of white muscles (P < 0.05). The proportion of red muscles in fish that eat mixed feed with a low fat content (3.5%) is 45.5% lower than in variants II and III. The use of feed with different energy values and their combination in one pond affects the growth and development of the structure that determines the growth offish species - the axial skeletal muscles. At the same time, the two-year-old fish species that received the most energy-intensive diet were the most well-fed. Two-year-old carp that received feed with different energy content and complex composition grow differently. This is primarily due to the growth of muscles, which is evidenced by allometric coefficients. The highest values of this parameter featuring positive allometry, were observed in two-year-old carp that received two compound feeds from different feeders (white muscles b = 1.106; red muscles b = 1.499; all muscles b = 1.125). The bionic method of feeding fish in combination with feeds of different energy values provides for strengthened growth of one of the most important body structures - the somatic muscle system. It is not only a biological component of the body that ensures the welfare of animals, but also a high-quality food source.

About the Authors

S. B. Mustaev
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy; Research Institute of Freshwater Fishery (VNIRO Branch)
Russian Federation


V. P. Panov
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


A. V. Safonov
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


S. S. Safonova
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


A. V. Zolotova
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Вракин В. Ф. Сезонные изменения и половые различия морфологического состава тела рыб некоторых видов семейства карповых / В.Ф. Вракин, М.В. Сидорова, В.П. Панов // Известия ТСХА. - 1981. - Вып. 3. - С. 136-145.

2. Горшкова Г.Л. Влияние некоторых ферментных препаратов на рост и химический состав тканей двухлетков кижуча / Г.Л. Горшкова, Ю.Ф. Двинин // Рыбное хозяйство. - 1984. - № 8. - С. 40-42.

3. Касумян А.О. Быстрая оценка рыбами вкусовых качеств корма / А.О. Касумян, Е.С. Михайлова // Вопросы ихтиологии. - 2018. - Т. 58 (6). - С. 739.

4. Золотова А.В. Рост соматических структур и морфометрическая характеристика скелетной мускулатуры нильской тиляпии (Oreochromis niloticus L.) / А.В. Золотова, В.П. Панов, Ю.И. Есавкин // Известия ТСХА. - 2013. -Вып. 2. - С. 76-87.

5. Золотова А. В. Рост и анатомо-гистологическая характеристика осевой мускулатуры африканского сома Clariasgariepinus (Burchell) / А.В. Золотова, B.П. Панов, Ю.И. Есавкин, Е.А. Просекова // Известия ТСХА. - 2015. - Вып. 5. - C. 81-93.

6. Зотин А.А. Статистическая оценка параметров аллометрических уравнений / А.А. Зотин // Известия АН. Серия «Биологическая». - 2000. - № 5. -С.517-524.

7. Кублицкас А.К. Методы изучения жировых запасов, мясистости и весовых соотношений частей тела / А.К. Кублицкас // Типовые методики исследования продуктивности видов рыб в пределах их ареалов. - Вильнюс: Мокслас, 1976. - Ч. II. - С. 104-109.

8. Лавровский В.В. Пути интенсификации форелеводства / В.В. Лавровский. -М.: Лег. и пищ. пром-сть, 1981. - 167 с.: ил.; 21 см.

9. Мина М.В. Рост животных [Текст]: Анализ на уровне организма / М.В. Мина, Г.А. Клевезаль; АН СССР, Науч. совет по проблеме «Закономерности индивидуального развития животных и управления процессами онтогенеза». - Москва: Наука, 1976. - 291 с.: ил.; 25 см. - (Проблемы биологии развития).

10. Остроумова И.Н. Особенности пищевых потребностей рыб с различной температурой обитания и пути повышения эффективности их кормления / И.Н. Остроумова // Сборник научных трудов ГосНИОРХ. - 1988. - Вып. 275. - С. 5-25.

11. Панов В.П. Морфологические и эколого-физиологические особенности мускулатуры некоторых пресноводных видов рыб: Дис.. д-ра биол. наук. - М., 1997. -335 с.

12. Панов В.П. Морфобиохимические показатели двухлеток карпа в зависимости от способа кормления и плотности посадки / В.П. Панов, С.Б. Мустаев // Известия ТСХА. - 1988. - Вып. 5. - С. 187-194.

13. Панов В.П. Мясная продуктивность рыб. Биологические особенности и основы формирования мясной продуктивности рыб в условиях аквакультуры / В.П. Панов // Монография. - Изд-во LAPLAMBERT, 2014. - 331 с.

14. Сорвачев К.Ф. Основы биохимии питания рыб: Монография / К.Ф. Сорвачев. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. - 247 с.

15. Shcherbina M.A. Feeding fish in freshwater aquaculture / М.А. Shcherbina, Е.А. Gamygin. - M.: Cx. technology, 2016. - 304 s.

16. Chaiyapechara S. Proximate composition lipid and sensory characteristics of fillet from rainbow trout Oncorhynchus mykiss fed diets containing 10 to 30% lipid / S. Chaiyapechara, К.К.М. Liu F.T. Barrows, R.W. Hardy, F.M. Dong // J. World Aquac. - Soc., 2003. - Vol. 34. - P. 266-267.

17. Geri G. Body trait and chemical composition of muscle in the common carp (Cyprinus carpio L.) as influenced by age and rearing environment / G. Geri, В.М. Poli, М. Gualtieri, Р. Lupi, G. Parisi, G. Purisi // Aquaculture, 1995. - Vol. 129. - P. 329-233.

18. Goollish E.M. Tissue-specific allometry of an aerobic respiratory enzyme in a large and a small species of cyprinid (Teleostei) / Е.М. Goollish, I.R. Adelman // Can. J. Zool., 1988. - Vol. 66. - C. 2199-2208.

19. Fjermestad A. Effects of different dietary fat levels in cagefed Atlantic mackerel (Scomber scomber) / А. Fjermestad, G. - I. Hemre, G.K. Totland, L. Floyland // Europ. J. Lipid Sci. Technol., 2000. - Vol. 102. - P. 282-286.

20. Johansson L. Effects of ration level in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum), on sensory characteristics, lipid content and fatty acid composition / L. Johansson, А. Kiesling, Т. Asgard, L. Berglund // Aquat. Nutr., 1995. - Vol. 1. - P. 59-66.

21. Johnston I.A. Effects of dietary protein level on muscle cellularity and fresh tequality in Atlantic salmon with particular reference to gaping / I.A. Johnston, S. Manthri, Alderson et al. // Aquaculture, 2002. - Vol. 210. - P. 259-283.

22. Nwanna L.C. Response of common carp (Cyprinus carpio L.) to supplemental DL-methionine and different feeding strategies / L.C. Nwanna, F. Lemme, А. Metwally, FJ. Schwatrz // Aquaculture, 2012. - P. 365-370.

23. Silva P Dietary protein content influences both growth and size distribution of anterior and posterior muscle fibres in juveniles of 42. Pagellus bogaraveo (Brunnich) / Р. Silva, L.M.P. Valente М.Н. Galante C.A.P. Andrade R.A.F. Monteiro Е. Rocha // J. Muscle-Res. CellMotil., 2009. - Vol. 30. - P. 29-39.

24. Steffens W. Fetteinsatzim Trockenmischfutter fur Karpfen (Cyprinus carpio) / W. Steffens, M.L. Albrecht // Arch/Tierernahrung, 1979. - Bd. 34. - S. 579-585.

25. Vacha F Influence of supplemental cereal feeding on the content and structure of fatty acids during long-lasting storage of common carp (Cyprinus carpio L.) / F. Vacha, Р. Vejsada, J. Huda, Р. Hartvich // Aqua. Inter., 2007. - Vol. 15. - P. 321-329.


Review

For citations:


Mustaev S.B., Panov V.P., Safonov A.V., Safonova S.S., Zolotova A.V. Growth of somatic structures of two-year-old carp (Cyprinus Carpio L.) when using two types of feed. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(6):49-61. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-6-49-61

Views: 93


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)