Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Study of the influence of new drying technology on the quality of grain seeds

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-1-49-60

Abstract

To address the issue of increasing the sowing qualities of seeds and reducing their injury during post-harvest processing, a prototype of the universal dryer US-0.35 was designed, manufactured, and tested. A new energy-efficient three-stage convective drying method has been implemented in the dryer. The author carried out a series of the laboratory and field experiments on the effect of the developed method of drying on the sowing qualities of seeds using the example of winter rye, spring wheat, and spring oats. The experiments allowed determining germination, the germination energy of seeds and the completeness of sprouts. Before the start of the experiment, each crop was harvested by a combine harvester DON-1500B, carefully adjusted according to the manufacturer instructions. The combine straw walker keys were upgraded with flexible pads. Reference samples of grain crops were dried according to the standard technology, by the convective method with the SKU-2.5 dryer. The experimental samples were dried with the developed universal dryer US -0.35. It has been shown that the output of experimental rye seeds stockpiled for storage was 12.5% more as compared to the reference group. The output of experimental wheat seeds was 11.7% more as compared to the reference group. The output of experimental oats in the group was 4.6% higher as compared to the reference group. The seed germination rates of rye, wheat and oats exceeded those of the reference group, respectively by 7.6, 5.4, and 4.2%, and the germination rates, respectively, by 15.1, 19.5, and 4.2%. The field experiment results have shown that the completeness of rye sprouts from the experimental group was 12.5% higher as compared with the reference group, while wheat and oats were significantly higher by 10.1%.

About the Author

Artem S. Kliuchnikov
Yaroslavl Research Institute of Livestock Breeding and Forage Production - Branch of Federal Williams Research Center of Forage Production and Agroecology, Russian Federation
Russian Federation


References

1. Бодртдинов А.З. Послеуборочная обработка зерна и семян. Казань: Изд-во Казанск. Ун-та. 1998. 72 С.

2. Дианов Л.В. Ключников, А.С. Оптимизация работы подбивальщика в соломотрясе зерноуборочного комбайна для снижения потерь зерна и семян // «Селекция семеноводство и генетика». 2018. Т. 4. № 4 (22). С. 32-38

3. Дианов Л.В., Смелик В.А., Ширяев С.А. Механизация сушки урожая зерновых и кормовых культур. Ярославль.: ФГОУ ВПО Ярославская ГСХА, 2005. 150 С.

4. Дианов Л.В., Ключников А. С. О передовом и перспективном на послеуборочной обработке урожая семян в Ярославской области // Вестник АПК Верхневолжья. 2016. № 1. С. 73-81

5. Дринча В.М Павлов С.А., Бабченко В.Д. и др. Технологические основы применения пневматических сортировальных столов в сельском хозяйстве. М.: Россельхозакадемия, 2003. 98 С.

6. Захарченко И.В. Послеуборочная обработка семян в Нечерноземной зоне. М: Россельхозиздат, 1983. 263 С.

7. Исайчев В.А., Андреев Н.Н., Мударисов Ф.А. Кормовая и технологическая ценность зерна пшеницы и семян гороха // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2012. № 2 (18). С. 24-28

8. Казаков Е.Д., Кретович В.Л. Биохимия зерна и продуктов его переработки. / 2-е изд., перераб. и доп. М.: Агропроиздат, 1989. 368 С.

9. Казаков Е.Д., Карпенко Г.П. Биохимия зерна и хлебопродуктов. / 3-е изд., перераб. и доп. СПб.: ГИОРД, 2005. 512 С.

10. Карпов П.А. Уборка обработка и хранение семян. М.: Россельхозиздат, 1974. 208 С.

11. Носкова Е.В., Щукин С.В. Влияние ресурсосберегающих агротехнологий на засоренность посевов ярового рапса // Принципы и технологии экологизации производства в сельском, лесном и рыбном хозяйстве: материалы 68-й Международной науч.-практ. конференции (26-27 апреля). Ч. 1. Рязань. Рязанский государственный агротехнологический университет. 2017. С. 451-457

12. Перекопский А.Н. Карусельная сушилка высоковлажных семян // Сельский механизатор. 2015. № 5. - С. 6-7

13. Результаты государственного испытания сортов сельскохозяйственных культур за 2014-2016 годы / Характеристики сортов сельскохозяйственных культур, вновь включенных в Государственный реестр селекционных достижений и допущенных к использованию по Ярославской области. г. Ярославль. 2017. 56 с.

14. Тарасенко А.П., Оробинский В.И., Мерчалова М.Э., Сорокин Н.Н. Совершенствование технологии получения качественных семян и продовольственного зерна // Лесотехнический журнал. 2014. № 1. С. 36-39. DOI: 10.12737/3343

15. Hoeppner J.W., Entz M.H., McConkey B.G., Zentner R.P., and Nagy C.N. Energy use and efficiency in two Canadian organic and conventional crop production systems. Renewable Agriculture and Food Systems: 21(1); 60-67. DOI: 10.1079/RAF2005118.

16. Pimentel D., Hepprly P., Hanson J., Douds D., and Seidel R. Environmental, Energetic, and Economic Comparisons of Organic and Conventional Farming Systems. BioScience Vol. 55, No. 7, July 2005, pp. 573-582

17. Rigby D., Caceres D. Organic farming and the sustainability ofagricultural systems / Agricultural Systems 68 (2001) 21-40.

18. Kirchmann H.,Bergström L. OrganicCropProduction-AmbitionsandLimitations. Springer Science+Business Media B.V., 2008. p. 247. DOI 10.1007/978-1-4020-9316-6.

19. Mikkelsen R. and Hartz T.K. Nitrogen Sources for Organic Crop Production. Better Crops. Vol. 92, 2008, No. 4, pp. 16-19


Review

For citations:


Kliuchnikov A.S. Study of the influence of new drying technology on the quality of grain seeds. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(1):49-60. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-1-49-60

Views: 116


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)