Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Factors influencing cows’ milk yield, physico-chemical and microbiological characteristics of raw milk

https://doi.org/10.34677/0021-342X-2019-2-60-71

Abstract

The research relevance is caused by the fact that increasing the sanitary and hygienic qualities of milk and dairy products demands the professionally designed manufacturing technology and culture, improveed conditions of the equipment use and the development of methods influencing the microbiological characteristics. The research object is the milk of the Kholmogory breed cows kept under free stall (loose) (group I) and tie-up (group II) systems. It has been established that the method of keeping does not affect the physico-chemical parameters, which meet the requirements for raw milk. Milk density, freezing point, acidity and the amount of somatic cells are all affected by the seasonal factors. Changes in the quantitative composition of sanitary-indicative microorganisms of raw milk depend both on the way the cows are kept and milked, and on the season. The highest bacterial contamination of milk has been observed under loose housing. The maximum quantity of microorganisms is observed in the summer period for both methods of keeping. No salmonella have been detected, while yeasts and molds have been registered in all milk samples. The authors propose a method of electromagnetic influence on the microbial cell control system, which allows to reduce the degree of microorganism development and increase the milk quality. The influence of electromagnetic radiation on the development of individual microorganisms has been registered. The largest quantity of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (QMAFAnM) has been observed in raw milk without any external influence with a total number of486,000 CFU/ml. When exposed to electromagnetic pulses, the quantity of yeast and mold fungi decreased in 9 or more times.

About the Authors

Tatiana V. Ananieva
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


Vera I. Ostroukhova
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Асонов Н.Р. Микробиология: Учебник - 4-е изд., перераб. и доп. / Н.Р. Асонов. - М.: КолосС, 2009. - 352 с.

2. Горбатова К.К. Химия и физика молока: учеб. / К.К. Горбатова П.И. Гунькова. - Санкт-Петербург: ГИОРД, 2012. - 336 с.

3. ГОСТ 25228-82 Молоко и сливки. Метод определения термоустойчивости по алкогольной пробе (с Изменением N1).

4. ГОСТ 26809.1-2014 Молоко и молочная продукция. Правила приемки, методы отбора и подготовка проб к анализу. Часть 1. Молоко, молочные, молочные составные и молокосодержащие продукты.

5. ГОСТ 31449-2013 «Молоко коровье сырое. Технические условия».

6. ГОСТ 3624-92 Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности (с Поправкой).

7. ГОСТ Р 54758-2011 Молоко и продукты переработки молока. Методы определения плотности.

8. Технический регламент Таможенного союза (ТР ТС 021/2011) «О безопасности пищевой продукции», утвержденный Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 г. № 880.

9. Технический регламент Таможенного союза (ТР ТС 033/2013) «О безопасности молока и молочной продукции», принятый Решением Совета Евразийской Экономической комиссии № 67 от 9 октября 2013 г.

10. Хромова Л.Г. Молочное дело [Электронный ресурс]: учебник / Л.Г. Хромова А.В. Востроилов Н.В. Байлова. - Электрон. дан. - Санкт-Петербург: Лань, 2017. -332 с. - Режим доступа: https://eianbook.com/book/92959.

11. Чарыков В.И. Анализ электрофизических методов пастеризации молока / В.И. Чарыков А.Н. Злыднев // Приоритетные направления развития энергетики в АПК: Материалы I Всероссийской научно-практической конференции (28 сентября 2017 г.) - Курган: Изд-во Курганской ГСХА, 2017. - С. 34-38.

12. Ludek Strasak, Vladimir Vetterl, Jan Smarda. Effects of low-frequency magnetic fields on bacteria Escherichia coli // Bioelectrochemistry. - 2002. - Vol. 55. (January 2002) - P. 161-164


Review

For citations:


Ananieva T.V., Ostroukhova V.I. Factors influencing cows’ milk yield, physico-chemical and microbiological characteristics of raw milk. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2019;(2):60-71. (In Russ.) https://doi.org/10.34677/0021-342X-2019-2-60-71

Views: 157


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)