Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Purification and regeneration of unrefined vegetable oils

Abstract

The paper is devoted to the issues of ensuring high nutritional characteristics of vegetable oils in the production and prolongation of their storage. Basing on the research of well-known scientists, the authors studied the process ofsunflower oil filtration in the adsorbent layer with acoustic ultrasonic intensification of the process. Basing on the results of the analysis and systematization of information on the spoilage of unrefined sunflower oil with primary and secondary oxidation products, the authors theoretically analyzed the impact of acoustic micro-flows on the filtering process and the filtering element (cartridge), developed an experimental installation for the purification and regeneration of unrefined oils, studied the kinetic laws of the filtering process and designed a machine-hardware scheme of the purification of unrefined vegetable oil after storage. Also, they calculated technical and economic efficiency of an installation for filtering unrefined sunflower oil with the use of acoustic ultrasonic action. Filtering of unrefined sunflower oil was carried out with an experimental ultrasonic installation with theoretically and experimentally determined oscillation amplitude a = 4.52-5106 m and oscillation frequency f = 18-20 kHz, with a possibility of regulating the inclination angle of the filtering element. The authors experimentally obtained kinetic regularities of the filtration process with the use of vibro-acoustic influences on crude sunflower oil, presented research materials on the concentration of pollutants in the treated oil, the permeability of the filtering partition depending on its contamination, and set the indicators characterizing the quality characteristics of the purification of crude oils. The work performed allows improving the quality and cleaning performance, prolonging the shelf life of crude and unrefined sunflower oils.

About the Authors

Felix Ya. Rudik
Saratov State Agrarian University named after N.A. Vavilov
Russian Federation


Natalya L. Morgunova
Saratov State Agrarian University named after N.A. Vavilov
Russian Federation


Sergey A. Bredikhin
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


Madina S. Tulieva
Zhangir Khan West Kazakhstan Agrarian Technical University
Russian Federation


References

1. Бредихин С.А., Бредихин А.С., Жуков В.Г., Космодемьянский Ю.В., Якушев А.О. Процессы и аппараты пищевой технологии / СПб.: Издательство Лань, 2014. 544 с.

2. Гамаюрова В.С., Ржечицкая Л.Э. Мифы и реальность в пищевой промышленности. Сравнение пищевой и биологической ценности растительных масел // Вестник Казанского технологического университета. 2011. № 18. С. 146-155.

3. Комплексная программа развития биотехнологии в Российской Федерации на период до 2020 года (утв. Правительством РФ 24.04.2012 № 1853п-П8). М.: Правительство Российской Федерации, 2012.

4. О’Брайен Ричард. Жиры и масла: производство, состав и свойства, применение: пер. с англ. 2-го изд. / СПб.: Профессия, 2007. 752 с.

5. Погосян А.М. Повышение эффективности очистки подсолнечного масла при хранении центробежно-адсорбционным и адсорбционно-ультразвуковым способами: автореф. дис.. канд. техн. наук / Саратов, 2009. 18 с.

6. Патент на изобретение 2473674 Российская Федерация, МПК С11В3/00, С11В3/10. Способ очистки фритюрного жира / Ф.Я. Рудик, С.А. Богатырев, И.В. Симакова, Л.Ю. Скрябина, М.С. Тулиева; заявитель и патентообладатель ФГОУ ВПО «Саратовский ГАУ». - № 2011131328/13; заявл. 26.07.2011; опубл. 27.01.2013, Бюл. № 3.

7. Рудик Ф.Я., Моргунова Н.Л., Тулиева М.С. Приоритетные направления развития пищевой индустрии и производства растительных масел // Вестник Саратовского госагроуниверситета им. Н.И. Вавилова. - 2014. - № 1. - С. 87-89.

8. Рудик Ф.Я., Симакова И.В., Скрябина Л.Ю., Тулиева М.С. Исследование процесса порчи нерафинированного масла при хранении // Вестник Саратовского госагроуниверситета. 2012. № 8. С. 53-55.

9. Рынок подсолнечного масла России в 2014-2016 гг. [Электронный ресурс] // Режим доступа: http://ab-centre.ru/news/rynok-podsolnechnogo-masla-rossii-v-2014-2016-gg.

10. Fats and Oils Formulating and Processing for Applications/ Third Edition, Richard D. O’Brien. CRC Press 2008, Print ISBN: 978-1-4200-6166-6.

11. O’Brien R.D., Wan P.J. Fats and oils: an overview // Introduсtion to Fats and Oils Texnolodgy / Ih.: AOCS Press, 2000. рр. 1-6

12. Zamora R., Hidalgo F.G., Alias M. Alteraciones bioguimical de las lipidos or les alimentos vegetales. I. Formacion de hidroperoxides lipidos// Grasas y aseites (Esp.). 1991. T. 42, № 2. S. 155-162.


Review

For citations:


Rudik F.Ya., Morgunova N.L., Bredikhin S.A., Tulieva M.S. Purification and regeneration of unrefined vegetable oils. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2019;(1):113-126. (In Russ.)

Views: 152


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)