Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Effect of pericarp defuzzing on the seeding quality of sugar beet seeds

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-2-164-171

Abstract

The pericarp of a sugar beet seed performs the main function of protecting the seed itself from mechanical damage. The pericarp thickness, as well as the seed size and weight depend mainly on the growing conditions of seed plants. Modern technologies for the pre-sowing treatment of sugar beet seeds without fail include the method of removing the external loose parenchyma of the pericarp - defuzzing. This technique is used to obtain greater uniformity of the size and mass characteristics of seeds, to give them a more rounded shape before further pelleting. In addition, previous studies have also established an improvement in sowing qualities (germination energy and laboratory germination) in debuzzed seeds due to the partial removal of germination inhibitors contained in the pericarp, which is biologically peculiar of beetroot seeds. The studies conducted to state the effect of the pericarp removal degree of sugar beet seeds on their fractional composition and sowing qualities made it possible to specify the available data. So, in particular, the optimal seed debuzzing modes have been determined (ensuring removal of up to 30% of the pericarp), which increase the initial energy of seed germination by an average of 10%, and also provide the least possible damage to seeds, expressed mainly in the opening of pericarp caps. In this case, the highest yield of commercial fractions of seeds suitable for subsequent pelleting was obtained.

About the Authors

Igor I. Bartenev
All-Russian Research Institute of Sugar Beet and Sugar named after A.L. Mazlumov
Russian Federation


Denis S. Gavrin
All-Russian Research Institute of Sugar Beet and Sugar named after A.L. Mazlumov
Russian Federation


Alla V. Novikova
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Бартенев И.И., Подосинников И.В. Химический состав семян сахарной свеклы и его роль в прорастании / И.И. Бартенев, И.В. Подосинников // Инновационные направления в химизации земледелия и сельскохозяйственного производства: Материалы Всероссийской научно-практической конференции с международным участием и Всероссийской Школы молодых ученых (19-21 июня 2019 г.). - Белгород, 2019.- С. 393-396.

2. Герман К., Майнхард Ю., Добрев П., Линкис А. 1-Аминоциклопропан-1-карбоновая кислота и абсцизовая кислота во время прорастания сахарной свеклы: сравнительное исследование плодов и семян // Журнал экспериментальной ботаники, т. 58 - № 11. - 2007. - С. 3047-3060.

3. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.

4. Путилин П.И. Влияние технологии дражирования семян на урожай и качество сахарной свеклы: дисс. канд. с-х. наук. - Воронеж. - 2005. - 131 с.

5. Семена сахарной свеклы. Посевные качества. Общие технические условия: ГОСТ 32066-2013. - Введ. 2014-07-01. - Международный совет по стандартизации, метрологии и сертификации; М: Стандартинформ, 2014. - 15 с.

6. Семена сахарной свеклы. Методы определения всхожести, одноростковости и доброкачественности: ГОСТ 22617.2-94. - Введ. 1997-01-01. - Минск: Международный совет по стандартизации, метрологии и сертификации; М: Изд-во стандартов, 1997. - 6 с.

7. Шпаар Д., Дрегер Д., Захаренко А. Сахарная свекла: Учебно-практическое руководство по выращиванию сахарной свеклы. Под редакцией Д. Шпаар. - Мн.: «ФУА Информ», 2000-256 с.


Review

For citations:


Bartenev I.I., Gavrin D.S., Novikova A.V. Effect of pericarp defuzzing on the seeding quality of sugar beet seeds. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(2):164-171. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-2-164-171

Views: 110


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)