Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

EFFECT OF WEATHER CONDITIONS ON THE QUALITY OF SPRING WHEAT GRAIN (TRIRICUM L.)

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-5-89-108

Abstract

The Department of Genetics, Plant Breeding and Seed Production of Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy studied the complex of economically valuable properties of 15 varieties of soft spring wheat of different ecological and geographical origins. The studies took place at the Field Experimental Station in 2019-2021. The researchers confirmed that the Central region of the Non-Black Earth zone of Russia remains a zone of risky agriculture. The article emphasizes that meteorological conditions substantially affect the formation of yields and grain quality. At the same time, the hydrothermal coefficient, calculated for the whole vegetational season, does not objectively assess the effect of meteorological conditions on the plants. This fact requires a detailed analysis of the meteorological conditions prevailing in each specific interstage. The vegetation conditions in 2020 contributed to the formation of a high grain yield of low baking quality in all the varieties studied. The vegetation conditions in 2019 and 2021 influenced the formation of the average grain yield. Grain quality was medium in 2019 and high in 2021. The most stable variety-specific properties were grain body, 1000 grains mass, and flour yield. The vitreousness of the grain and the volume yield of the bread turned out the most unstable properties in our studies. The researchers recommended varieties of high baking qualities (Gerakl, Ljubava, KVS Akvilon, Tyumenskaya 25, Ekada 109, and Sudarynya) as starting material in the selection of spring wheat of high baking qualities. Varieties lvolga Fioletovaya and Kinel ’skaya Otrada can form grain of advanced baking quality in dry conditions. They can be recommended for testing in areas with insufficient moisture.

About the Authors

Valentina S. Rubets
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


Irina N. Voronchikhina
Main Botanical Garden named after N.V. Tsitsin of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


Vladimir V. Pyl’Nev
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


Viktor V. Voronchikhin
Main Botanical Garden named after N.V. Tsitsin of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


Alina G. Marenkova
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Абделькави Р.Н.Ф. Особенности формирования качества зерна яровой тритикале в контрастных погодно-климатических условиях / Р.Н.Ф. Абделькави А.А. Соловьев // Зерновое хозяйство России. - 2020. - № 2 (68). - С. 3-7.

2. Амунова О.С. Влияние метеорологических условий превегетации на урожайность и урожайные качества семян мягкой яровой пшеницы / О.С. Амунова // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. - 2019. - № 20 (5). - С. 437-446.

3. Волкова Л.В. Роль генотипа и погодных условий в формировании морфобиологических и хозяйственно ценных признаков яровой мягкой пшеницы / Л.В. Волкова, Е.М. Лисицын, О.С. Амунова // Таврический вестник аграрной науки. - 2020. -№ 3 (23). - С. 43-56.

4. Ворончихина И.Н. Оценка коллекции яровой мягкой пшеницы в условиях Центрального района Нечерноземной зоны России / И.Н. Ворончихина, В.В. Ворончихин, В.С. Рубец, В.В. Пыльнев, А.С. Клепикова // Аграрный научный журнал. -2021. - № 8. - С. 13-18.

5. Давыдова Н.В. Исходный материал для селекции яровой мягкой пшеницы на урожайность и устойчивость к стрессовым факторам внешней среды в условиях Центрального Нечерноземья / Н.В. Давыдова, А.О. Казаченко, А.В. Широколава, А.М. Резепкин, В.А. Нардид, Е.С. Романова, Е.Е. Шарошкина // Аграрная Россия. -2021. - № 9. - С. 9-13.

6. Доспехов Б.Д. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). - М.: Альянс, 2014. - 351 с.

7. Жученко А.А. Ресурсный потенциал производства зерна в России. - М.: Агрорус, 2004. - 1110 с.

8. Игнатьева Г.В. Сорта яровой пшеницы для Центрального Нечерноземья Российской Федерации / Г.В. Игнатьева, Е.В. Викулина, З.Е. Сатарина, С.А. Булатова // Селекция и семеноводство. - 2020. - № 2 (92). - С. 56-62.

9. Кумаков В.А. Физиология яровой пшеницы. - М.: Колос, 1980. - 207 с.

10. Новиков Н.Н. Формирование качества зерна хлебопекарной пшеницы при выращивании на дерново-подзолистой среднесуглинистой почве / Н.Н. Новиков // Известия ТСХА. - 2010. - № 1. С. 59-72.

11. Практикум по селекции и семеноводству полевых культур: Учебное пособие / Под ред. профессора В.В. Пыльнева. - СПб.: «Лань», 2014. - 448 с.

12. Сандухадзе Б.И. Особенности генотипа сортов озимой пшеницы, возделываемых в условиях Нечерноземной зоны РФ / Б.И. Сандухадзе, В.В. Бугрова, М.С. Крахмалева, Р.З. Мамедов // Российская сельскохозяйственная наука. - 2020. -№ 5. - С. 8-11.

13. Сельскохозяйственный портал. - URL: https://xn-80ajgpcpbhkds4a4g.xn-p1ai/analiz-posevnyh-ploshhadej/?region_id=0 (дата обращения: 01.11.2021).

14. Справочник агронома по сельскохозяйственной метеорологии. Нечерноземная зона Европейской части РФСР / Под. ред. И.Г. Грингофа. - Л.: Гидрометеоиздат, 1986. - 518 с.

15. Чирков Ю.И. Агрометеорология. - Л.: Гидрометеоиздат, 1986. - 294 с.

16. Шевелуха В.С. Рост растений и его регуляция в онтогенезе. Избранные сочинения. Т. 1. - М.: Издательство ИТРК, 2016. - 594 с.

17. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Технологическая оценка зерновых, крупяных и зернобобовых культур / Под общ. ред. М.А. Федина. - М., 1988. - 122 с.

18. Селекция полевых культур на качество: Учебное пособие / Л.И. Долгодворова, В.В. Пыльнев, О.А. Буко и др. - СПб.: Изд-во «Лань», 2018. - 256 с.

19. Eberhart S.G. Stability parameters for comparing varieties / S.G. Eberhart, W.G.Russel // Crop Sci. - 1966. - № 6. - P. 36-40.

20. Enzymic mycosis exhaustion of grain as one of the reasons for decreasing the seed quality of the triticale of winter in the zone of the western forest-steppe of Ukraine / O. Voloshchuk, I. Voloshchuk, V. Hlyva and О. Kovalchuk // Balanced Nature Using. - 2018. - Т 7, № 1. - P. 55-61.


Review

For citations:


Rubets V.S., Voronchikhina I.N., Pyl’Nev V.V., Voronchikhin V.V., Marenkova A.G. EFFECT OF WEATHER CONDITIONS ON THE QUALITY OF SPRING WHEAT GRAIN (TRIRICUM L.). IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2021;(5):89-108. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-5-89-108

Views: 287


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)