Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Assessment of embryonic mortality of meat and egg chickens

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-6-81-89

Abstract

Two studies used incubation eggs of 26-40-week-old meat and egg autosex chickens of “Dominant CZ” crosses - “D-104”, “D-107”, “D-149”, “D-192”, kept in cages. Eggs were incubated in the incubators “Stimul IP-16M” and “Stimul IV-16M” by the standard regime, turning the eggs at 43-45 degrees every 45 min. Study 1 used 699894 eggs with a storage period of 2-8 days (control trays contained 22923 eggs). Study 2 used 2016 eggs after storage for four and eight days. During the 15-week productive period, the egg production intensity of the “D-192” cross was greater than the “D-104” cross by only 0.6%, and the “D-107” and “D-149” - by 2.6% and 3.0%, respectively. In the peak and post-peak phases of the productive period, the suitability of eggs for incubation from chickens cross “D-104” compared to other crosses was greater by 0.1-2.2%. According to the output of chickens parent flock of crosses “Dominant CZ” in technological and feeding conditions of LLC “Agrokormservis Plus” corresponds to the minimum requirement for breeding egg chickens with brown shells - it was 78.0%. In the middle of the pre-breeding period (6-18 days), embryo mortality was slightly higher in eggs of “D-107” and “D-192” hens (by 1.58 and 1.98%, respectively), but, on the contrary, lower in eggs of “D-104” and “D-149” hens (by 0.20%) or on average more by 0.79%. The difference between the hatch in the control trays and, in general, for all batches of eggs for crosses “D-104”, “D-149”, and “D-192” was in the range of -0.1 to +0.3%, but for the cross “D-107” - more +1.8%. On average, for the entire array of eggs, the difference was +1.0%. When storing eggs “Dominant CZ” for more than four days, the hatch of young animals decreases by an average of 1.0% per day due to increased mortality of embryos at all ages. Given the different sizes of the batch of eggs from some chicken crosses, from 35 to 180 pcs. of waste incubation (2-3% of the party) from the control trays can be opened for reliable analysis.

About the Authors

E. E. Epimakhova
Stavropol State Agrarian University
Russian Federation


E. I. Rastovarov
Stavropol State Agrarian University
Russian Federation


K. V. Chervyakova
Stavropol State Agrarian University
Russian Federation


M. N. Filimonov
LLC “Agrokormservis plus”
Russian Federation


References

1. Бессарабов Б.Ф. Инкубация яиц сельскохозяйственной птицы: Справочник / Б.Ф. Бессарабов, И.И. Мельникова // МГАВМиБ. - М.: «ЗооМедВет», 2001. - 80 с.

2. Кудрявец Н. Как достигнуть высокого уровня инкубационных яиц / Н. Кудрявец // Сфера: Птицепром. - 2019. - № 3 (44). - С. 22-23.

3. Плохинский Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н.А. Плохинский. - М.: «Колос», 1969. - 256 с.

4. Промышленное птицеводство: Монография / Под общ. ред. В.И. Фисинина. - М.: ВНИТИП, 2016. - 534 с.

5. Спиридонов И.П. Инкубация яиц сельскохозяйственной птицы от А до Я: Энциклопедический словарь-справочник / И.П. Спиридонов, А.Б. Мальцев, А.Б. Дымков. - Омск: Изд-во ИП Макшеевой Е.А., 2017. - 594 с.

6. Тыллер, Милан. DOMINANT CZ: сохраняя традиции, расширяем партнерство / Милан Тыллер, Гелена Ландова-Тыллерова, Штепан Ланда // Животноводство России: Спецвыпуск по птицеводству. - 2020. - С. 6-8.

7. Тюрина Л.Е. Влияние минеральной кормовой добавки на инкубационные качества яиц / Л.Е. Тюрина // Вестник КрасГАУ. - 2021. - № 4. - С. 99-104.

8. Фисинин В.И. Эмбриональное развитие птицы / В.И. Фисинин, И.В. Журавлев, Т.Г. Айдинян // Всесоюз. акад. с.-х. наук им В.И. Ленина. - М.: Изд-во «Агропромиздат», 1990. - 240 с.

9. Технология инкубации яиц сельскохозяйственной птицы / В.И. Фисинин, Л.Ф. Дядичкина, Ю.С. Голдин [и др.]: Под. общ. ред. академика РАН В.И. Фисинина. - Сергиев Посад, 2016. - 64 с.

10. Царенко П.П. Биологическое обоснование режимов хранения яиц / П.П. Царенко, Л.Т. Васильева // Птицеводство. - 2016. - № 1. - С. 29-34.

11. Шешенин Д.В. Эмбриональное и постэмбриональное развитие цыплят-бройлеров в зависимости от условий хранения яиц: Дис.. канд. с.-х. наук / ФНЦ «ВНИТИП» РАН. - Сергиев Посад, 2020. - 118 с.

12. Щербатов В.И Инкубация яиц сельскохозяйственной птицы: Монография / В.И. Щербатов, Л.И. Смирнова, О.В. Щербатов. - Краснодар: КубГАУ, 2015. - 184 с.

13. Negative effects of fertile egg storage on the egg and embryo and suggested hatchery management to minimize such problems / J.S.R. Rocha N.C. Baiao, V.M. Barbosa, M.A. Pompeu et al. // Worlds Poultry Science Journal. - 2013. - March. - Vol. 69. - № 1. - Р. 35-44.

14. Hatch Breakout Analysis. Management Article // Aviagen Turkeys Ltd: HA06 Version 3, 2019. - 5 с.

15. Selected for Flexibility and Robustness. [Электронный ресурс]. - URL: http://dominant-cz.cz/o-nas/?lang=ru (дата обращения: 12.03.2021).


Review

For citations:


Epimakhova E.E., Rastovarov E.I., Chervyakova K.V., Filimonov M.N. Assessment of embryonic mortality of meat and egg chickens. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2021;(6):81-89. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-6-81-89

Views: 183


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)