Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Grain quality forecasting by amino acid concentration in the leaf juice

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-1-29-41

Abstract

Field experiments with soft wheat and malting barley, conducted on sod-podzolic medium loamy soil showed that under the influence of increasing rates of nitrogen nutrition in the leaf juice in the first stem node phase, the concentration of amino acids decreases. This fact is confirmed by high correlation coefficients. There is also a close correlation between the concentration of amino acids in the leaf juice, plant productivity and grain quality indicators. Wheat showed a close negative correlation of the concentration of amino acids in the leaf juice with the weight of 1000 grains, the total content of proteins and gluten in the grain, as well as gliadin and glutenin proteins, and a close positive correlation with the content of water-soluble, non-extractable proteins in the grain and the activity of proteases. The concentration of amino acids in the malting barley leaf juice was negatively correlated with the total content of proteins in the grain, the amount of gordeins, the total activity of amylases, and positively correlated with the test value indicators, grain extractivity, and the content of water-soluble proteins in the grain. The research results indicate that the concentration of amino acids in the leaf juice in the first stem node phase provides for a fairly accurate diagnoctics of nitrogen nutrition and prediction of the quality of soft wheat and malting barley grains.

About the Authors

Nikolai N. Novikov
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


Anastasya A. Zharikhina
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


Nurguyana Ey. Solovyeva
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Аристархов А.Н. Оптимизация питания растений и применения удобрений в агроэкосистемах / А.Н. Аристархов. - М. - 2000. - 522 с.

2. Беркутова Н.С. Методы оценки и формирование качества зерна / Н.С. Беркутова. - М.: Росагропромиздат, 1991. - 206 с.

3. Болдырев Н.К. Листовая диагностика как метод прогнозирования качества урожая сельскохозяйственных культур / Н.К. Болдырев // Труды ВИУА. - 1980. - Вып. 59. - С. 29-33.

4. Ермохин Ю.И. Экспресс-методы химической диагностики потребности сельскохозяйственных культур в удобрениях / Ю.И. Ермохин. - Омск: Вариант-Омск, 2010. - 120 с.

5. Макаров В.И. Урожайность и качество зерна яровой пшеницы при дробном внесении азотных удобрений / В.И. Макаров, Ф.И. Грязина, Г.И. Чендемерова // Зерновые культуры. - 1998. - № 5. - С. 18-19.

6. Новиков Н.Н. Формирование урожая и качества зерна хлебопекарной пшеницы при выращивании на дерново-подзолистой среднесуглинистой почве / Н.Н. Новиков // Известия ТСХА. - 2010. - Вып. 1. - С. 59-72.

7. Новиков Н.Н. Биохимические основы формирования качества продукции растениеводства / Н.Н. Новиков. - М.: Изд-во РГАУ-МСХА имени К.А. Тимирязева, 2014. - 194 с.

8. Новиков Н. Н. Новый метод диагностики азотного питания и прогнозирования качества зерна пшеницы / Н.Н. Новиков // Известия ТСХА. - 2017. - Вып. 5. -С. 29-40.

9. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. - М.: Колос, 1985. - 255 с.

10. Ряховский A.B. Содержание белка в зерне яровой и озимой пшеницы в зависимости от уровня и характера минерального питания / A.B. Ряховский // Агрохимия. - 1995. - № 1. - С. 11-19.

11. Соколов О.А. Физиолого-биохимические основы азотного питания растений / О.А. Соколов // Бюллетень ВНИИА. - 2001. - № 115. - С. 104-106.

12. Церлинг В.В. Растительная диагностика и биологическое качество урожая / В.В. Церлинг // Агрохимия. - 1971. - № 3. - С. 135-148.

13. Церлинг В.В. Методические указания по растительной диагностике зерновых культур / В.В. Церлинг. - М.: Колос, 1980. - 135 с.

14. Abeledo L.G. Genetic improvement of yield responsiveness to nitrogen fertilization and its physiological determinants in barley / L.G. Abeledo, D.F. Calderini, G.A. Slafer // Euphytica. - 2003. - Vol. 133. - Р. 291-298.

15. Braziene Z. Spring wheat yield and productivity components as affected by nitrogen fertilization and weather conditions / Z. Braziene // Zemdirbyste: Lietuvos zemes ukio univ. - Akademija, 2007. - Vol. 94. - № 1. - Р. 89-99.


Review

For citations:


Novikov N.N., Zharikhina A.A., Solovyeva N.E. Grain quality forecasting by amino acid concentration in the leaf juice. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2021;(1):29-41. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-1-29-41

Views: 122


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)