Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Meat productivity of young edilbay rams of different breed types

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-1-122-129

Abstract

The most important biological feature of meat-and-fat sheep breeds is earliness, intensive growth and development, effective transformation of feed into products, as well as the possibility of using animals for economic purposes at an early age. Representatives of domestic meat-and-fat sheep include such breed as Edilbay; which is successfully bred in various ecological zones of the Republic of Kazakhstan. The Edilbay sheep are characterized by a wide ecological valence. This is evident from the fact that they have shown good adaptability to the conditions in all zones of Kazakhstan - their historical homeland. Comprehensive study in the comparative aspect of the biological and productive features of the Edilbay fat-tailed breed obtained from the mating of local ewes with producing rams of different genotypes is relevant and has both scientific and practical significance. This paper discusses the results of the control slaughter of eight-month young rams of the Edilbay breed obtained from various matchings of parental couples in the conditions of West Kazakhstan, where the indicators of meat productivity have been analyzed. Experimental animals of all studied groups are characterized by rather high rates of meat productivity, massiveness and roundness of forms, with well-developed muscles and uniform fat coating. After feeding and slaughtering at the age of eight months, carcasses weighing 19.3-20.7 kg were obtained, with the prevailing number of offsprings from the Brlyk sheep. It should be noted that the Syundik sheep offsprings got an intermediate position by their number. It is also obvious that offsprings obtained from the Brlyk rams are marked by higher slaughter mass and meat productivity as compared to those obtained from the Syundyk and Kurmangazin rams.

About the Authors

Ainur M. Davletova
West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Kha”
Russian Federation


Yusupzhan A. Yuldashbayev
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


Baluash B. Traisov
West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Kha”
Russian Federation


Darkhan B. Smagulov
West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Kha”
Russian Federation


References

1. Канапин Б.К., Медеубеков К.У. Рост и формирование мясной продуктивности баранчиков казахской курдючной полугрубошерстной породы: Монография. -Алматы: КазНИИЭО АПК, 2000. - 77 с.

2. Садыкулов Т.С., Смагулов Д.Б., Адылканова Ш.Р., Койшибаев А.М. Мясная продуктивность ягнят сарыаркинской породы овец (жанааркинский тип).// Вестник с.-х. науки Казахстана. - Алматы: Бастау, 2011. № 5. - С. 56-58.

3. Ирзагалиев К. С. Создание высокопродуктивных животных в стаде эдильбаевских овец прикаспийского региона. // Зоотехния, 2008. № 3. - C. 5-7.

4. Племянников А.Г. Закономерности развития мясности некоторых пород овец Казахстана: автореф. дис.. д-ра с.-х. наук / А.Г. Племянников. - Алма-Ата, 1979. -48 с.

5. Амиров А.К. Мясо-сальная продуктивность овец, разводимых в Узбекистане: Монография / А.К. Амиров. - Ташкент: Фан, 1981. - 122 с.

6. Фарсыханов С.И. Гиссарская порода овец: Монография / С.И. Фарсыханов. - Душанбе: Ирфон, 1981. - 236 с.

7. Хаитов А.Х. Формирование мясности курдючных овец: автореф.. дис. д-ра с.-х. наук / А.Х. Хаийтов. - Ташкент, 1991. - 42 с.

8. Мухамедгалиев Ф.М. Индивидуальное развитие с.-х. животных: Монография / Ф.М. Мухамедгалиев. - Алма-Ата: Кайнар, 1964. - 127 с.

9. Яцкин В.И. Повышение эффективности производства баранины: Монография / В.И. Яцкин. - М.: Россельхозакадемия, 2004. - 423 с.

10. Abdulkhaliq A.M., Meyer H.H., Thompson J.M., Holmes Z.A., Forsberg N.E., Davis S.L. Callipyge gene effects on lamb growth, carcass traits, muscle weights and meat characteristics. // Small Ruminant Research. - Netherlands, 2002. Vol. 45 (2). - P. 89-93

11. Касенов Т.К. Рост и развитие молодняка, полученного от маток с разной живой массой. // Вестник с.-х. науки Казахстана. - Алматы, 2004. № 9. - С. 50-53

12. Лущихин М.Н. Пути завершения породного преобразования овцеводства в горных зонах СССР / М.Н. Лущихин // Горное овцеводство. - М., 1974. - С. 7-10

13. Елемесов К.Е., Омбаев А.М. Особенность роста и развития ягнят в зависимости от происхождения. // Вестник с.-х. науки Казахстана. - Алматы: Бастау, 2003. № 1. - С. 56.

14. Официальный портал Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан - http://minagri.gov.kz

15. Садыкулов Т.С. Развитие мясности полутонкорунных (дегересских) курдючных овец: дис. канд. с.-х. наук. - Алма-Ата, 1972. - С. 41-48

16. Ельсукова И.А. Генетическая дифференциация суюндукского и бирликского внутрипородных типов эдильбаевской породы овец / И.А. Ельсукова А.В. Феофилов, В.И. Глазко, Ю.А. Юлдашбаев // Известия ТСХА. - 2010. - Вып.№ 6 М.: Изд. ФГОУ ВПО РГАУ-МСХА имени К.А. Тимирязева, - С. 130-134.

17. Рахимов Ш.Т. Научные основы и практические приемы повышения плодовитости овец гиссарской породы / Ш.Т. Рахимов // автореф. диссер. докт. с.-х. наук. Бишкек. - 2000. - 43 с.


Review

For citations:


Davletova A.M., Yuldashbayev Yu.A., Traisov B.B., Smagulov D.B. Meat productivity of young edilbay rams of different breed types. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(1):122-129. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-1-122-129

Views: 97


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)