Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Modern achievements in dairy goat breeding

https://doi.org/10.34677/0021-342x-2019-6-141-149

Abstract

In recent years, the world population of dairy goats has grown. Advanced farms have observed a significant increase in the productivity of dairy goats up to 1600 kg of milk on average in the herd. This is ensured by the development of industrial technology, new methods and techniques of feeding, herd reproduction and rearing. Robotized complexes for feed preparation and distribution, etc. are being introduced on farms. The range of scientific achievements in dairy goat breeding includes the technology of prolonged lactation from 600 to 1500 days without tupping. In the UK, a new breed of Yorkshire milk goats has been developed with an average productivity of 1600 kg of milk and prolonged lactation for more than 600 days. Industrial goat breeding is also developing in Russia and the CIS countries. Animal productivity on the best farms is comparable to the average European indicators of 900-1000 kg of milk per lactation. The most common goat breeds such as Zaanen, Alpine, Toggenburg, and Nubian are imported to our country:

About the Authors

Mikhail Yu. Sannikov
All Russian Research Institute of Animal Breeding
Russian Federation


Svetlana I. Novopashina
All Russian Research Institute of Animal Breeding
Russian Federation


Salaudi A. Khatatayev
All Russian Research Institute of Animal Breeding
Russian Federation


Lidiya N. Grigoryan
All Russian Research Institute of Animal Breeding
Russian Federation


Yusupzhan A. Yuldashbayev
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


Olga V. Lastochkina
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


Ivan I. Lukin
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Алешина М.Н., Шувариков А. С. Технологические свойства молока зааненских коз голландской и отечественных популяций // Овцы, козы, шерстяное дело, 2013. № 4. С. 23-25.

2. Бодров А. Козоводство в России вчера и сегодня // Животноводство России, 2009. № 11. С. 8-9.

3. Булатов А. С. Конституциональные, продуктивные и некоторые биологические особенности зааненских коз разных лактации // Дис. канд. с.-х. наук, Ставрополь. 2004. 23 с.

4. Вобликова Т.В. Показатели биологической ценности сыров из козьего молока // Материалы Х региональной научно-технической конференции «Вузовская наука - Северо-Кавказскому региону», СевКавГТУ. 2006.

5. Горлов И.Ф., Мосолова Н.И., Короткова А.А. Новое в производстве функциональных продуктов из козьего молока // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук, 2012. № 4. С. 16-18.

6. Долгих О. С., Вахнина Т.Н., Москалев А.А. Особенности развития отечественного овцеводства и козоводства // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии, 2012. № 8. С. 64-67

7. Ежегодник по племенной работе в овцеводстве и козоводстве в хозяйствах Российской Федерации: 2008 год. М.: ВНИИплем, 2009. 349 с.

8. Классификация пород коз. Статья / Журнал о сельском хозяйстве «Borona.net». Передовые технологии: козоводство // Режим доступа: http://borona.net/ hight-technologies/goats/porodi_koz.html

9. Преображенская Т.С. Козоводство - перспективная отрасль // Овцы, козы, шерстяное дело, 2002. № 4. С. 36-37.

10. Новопашина С.И., Санников М.Ю. Перспективы развития и научного обеспечения молочного и мясного козоводства в России // Овцы, козы, шерстяное дело, 2013. № 2. С. 1-4.

11. Портал для фермеров. Породы коз молочного направления продуктивности [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://fermer02.ru/animal/koza/5937-poro-dy-koz-molochnogo-napravlenija-produktivnosti.html, свободный.


Review

For citations:


Sannikov M.Yu., Novopashina S.I., Khatatayev S.A., Grigoryan L.N., Yuldashbayev Yu.A., Lastochkina O.V., Lukin I.I. Modern achievements in dairy goat breeding. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2019;(6):141-149. (In Russ.) https://doi.org/10.34677/0021-342x-2019-6-141-149

Views: 184


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)