Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

APPLICATION OF MICROBIOLOGICAL METHODS TO IMPROVE TECHNOLOGIES OF STORAGE AND TRANSPORTATION OF LEAF VEGETABLE PRODUCTS

https://doi.org/10.34677/0021-3420-2019-5-149-157

Abstract

The paper presents study results of the microbial community associated with leaf vegetable products during its transportation and short-term storage. The authors have determined the number and composition of microorganisms that live on the surface (epiphytes) and inside (endophytes) of parsley and dill leaf tissue after three- and six-fold unloading of the product and its subsequent storage for 3 days at a temperature of + 4°C. It has been revealed that the number of microorganisms and the structure of the microbial complex vary depending on the type of leaf vegetables. An increase in the number of microorganisms was noted after a six-fold unloading of products and storage. B acteriproved to be the dominant group of microorganisms in all periods of observation. The PCR method revealed that the dominant epiphytic strain of dill is Acinetobacter oleivorans, that ofparsley - Pseudomonas poae. The detected bacteria are representatives of the Pseudomonodales order of the Gammaproteobacteria class and refer to the aerobic food spoilage microbiota, which multiply well below +10°C. In this regard, manufacturers of green products are recommended to store and transport it at a temperature of 0-0.5°C in a package with a modified gas medium with a CO2 content of not less than 10%, in order to maintain high quality and reduce product losses.

About the Authors

A. A. Vankova
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


S. V. Avilova
All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry - Branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems at RAS
Russian Federation


V. N. Kornienko
All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry - Branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems at RAS
Russian Federation


A. A. Gryzunov
All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry - Branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems at RAS
Russian Federation


References

1. Авилова С.В., Грызунов А.А., Ванькова А.А. Влияние низких температур хранения на микробиологические и физико-химические показатели плодов яблок. Холодильная техника.2014. № 9 С. 15-19.

2. Ванькова А.А., Ильина Т.М., Колесников О.В., Авилова С.В. Микробиологическая характеристика плодов яблони при хранении в условиях близкриоскопических температур. В сб.: Научно-практическое обеспечение холодильной промышленности. Сб. н. тр. к 85-летию ВНИХИ. Под ред. Белозерова Г.А. М., 2015. С. 275-282.

3. Грызунов А. А. О проверке соответствия теплотехнических характеристик специализированных автотранспортных средств для перевозки продуктов международным нормам / А.А. Грызунов, В.Н. Корниенко. // Холодильная техника. - 2015. - № 5. - С. 47-50.

4. Заикина И.А. Экологическая роль бактериального сообщества эпифитов филлосферы в жизнедеятельности растений: Дис. канд биол. наук: 03.00.07 / И.А. Заикина. - Ставрополь, 2008. - 150 с.

5. Исаева О.В. Экология эндофитных дрожжей: Дис. канд биол. наук: 03.02.03 / О.В. Исаева. - Москва,2012. - 110 с.

6. Кудряшова А.А. Микробиологические основы сохранения плодов и овощей / А.А. Кудряшева. М.: Агропромиздат, 1986. - 189 с.

7. Леонтьевская Е.А. Структура эпифитно-сапротрофных бактериальных комплексов зерновых и овощных культур: Дис. канд биол. наук: 03.02.03 / Е.А. Леонтьевская. - Москва, 2014. - 89 с.

8. Лысак Л.В. Методы оценки бактериального разнообразия почв и идентификации почвенных бактерий / Л.В. Лысак, Т.Г. Добровольская, И.Н. Скворцова. - М.: МАКС Пресс, 2003. - 120 с.

9. Микробиологическая порча пищевых продуктов. Под ред. К. де В. Блекберна. Профессия С-Пб, 2011, 781 с.

10. Нетрусов А.И. Практикум по микробиологии / А.И. Нетрусов, М.А. Егорова, Л.М. Захарчук. - М.: Академия, 2005. - 608 с.

11. Food technologies and public health / WHO. - 1995. WHO/FNU/FOS/95.12, http://www.who.int/foodsafety/publications/fs_management / foodtech/en/ (accessed August 8/2005)

12. Pusey P.L. Epiphytic bacteria and yeasts on blossoms and their potential as antagonists Erwinia amylovora / P.L. Pusey, V.O. Stockwell M. Mazzola // Phytopathology. -2009/ - vol. 99, № 5. - Р 571-581.

13. Basic Local Alignment Search Tool [Электронный ресурс]. http://blast.ncbi. nlm.nih.gov/Blast.cgi


Review

For citations:


Vankova A.A., Avilova S.V., Kornienko V.N., Gryzunov A.A. APPLICATION OF MICROBIOLOGICAL METHODS TO IMPROVE TECHNOLOGIES OF STORAGE AND TRANSPORTATION OF LEAF VEGETABLE PRODUCTS. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2019;(5):149-157. (In Russ.) https://doi.org/10.34677/0021-3420-2019-5-149-157

Views: 86


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)