ИЗУЧЕНИЕ В КУЛЬТУРЕ IN VITRO ПЕРСПЕКТИВНЫХ ГЕНОТИПОВ КАРТОФЕЛЯ С ВЫСОКИМ СОДЕРЖАНИЕМ АНТИОКСИДАНТОВ
https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-5-55-64
Аннотация
Об авторах
Кирилл Сергеевич ГолубевРоссия
Людмила Николаевна Хабарова
Россия
Елена Анатольевна Калашникова
Россия
Рима Нориковна Киракосян
Россия
Сулухан Кудабердиевна Темирбекова
Россия
Список литературы
1. Калашникова Е.А. Клеточная инженерия растений: Учебник и практикум для вузов. - 2-е изд. / Е.А. Калашникова. - М.: Издательство Юрайт, 2020. - 333 с.
2. Калашникова Е.А. Лабораторный практикум по культуре клеток и тканей растений / Е.А. Калашникова, М.Ю. Чередниченко, Р.Н. Киракосян, С.М. Зайцева, М.Р. Халилуев. - М.: КноРус, 2017. - 163 с.
3. Andre C.M. Antioxidant profiling of native Andean potato tubers (Solanum tuberosum L.) reveals cultivars with high levels of b-carotene, a-tocopherol, chlorogenic acid, and petanin / С.М. Andre, М. Oufir, С. Guignard, L. Hoffmann, J.F. Hausman, D. Evers, Y. Larondelle //j. Agr. Food Chem. - 2007. - № 55 (26). - Рр. 10839-10849.
4. Beckman C.H. Phenolic-storing cells: keys to programmed cell death and periderm formation in wilt disease resistance and in general defense responses in plants // Physiological and Molecular Plant Pathology. - 2000. - № 57 (3). - Рр. 101-110.
5. Brown C.R. Variation of anthocyanin and carotenoid contents and associated antioxidant values in potato breeding / C.R. Brown, D. Culley, C.P. Yang, R. Durst, R. Wrolstad // American Journal of Potato Research. - 2005. - № 96. - Рр. 231-240.
6. Brown C.R. Breeding studies in potatoes containing high concentrations of anthocyanins / C.R. Brown, R. Wrolstad, R. Durst // American Journal of Potato Research. -2003. - № 80. - Рр. 241-249.
7. Eiichi K.Carotenoids Affect Proliferation of Human Prostate Cancer Cells / К. Eiichi, К. Masay, Z. Hong, S. Tatsuya, М. Kazuo, N. Akihiko // The Journal of Nutrition. - 2001. - № 131 (12). - Рр. 3303-3306.
8. FAOSTAT (2020). Crops. Retrieved from. - URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize.
9. Kiru S.D. Potato genetic sources for new breeding areas // In Collection of works of the VNIIKH: Scientific support and innovation development of potato production. -2008. - Рp. 49-56.
10. Kiru S.D. Genetic diversity of the world potato collection VIR and its use in breeding / S.D. Kiru, L.I. Kostina, O.S. Kosareva, T.E. Zhigaldo, S.N. Travina, N.A. Chalaya, T.V. Kirpicheva // Achievement of Science and Technology in Agriculture. - 2015. -№ 2 (7). - Рр. 31-34.
11. Lachman J. Potato tubers as a significant source of antioxidants in human nutrition /j. Lachman, к. Hamouz М. Orsok V. Pivec // Rostlina Viroba. - 2001. - № 46. -Рр.231-236.
12. Martynova K.V The use of innovative technologies in potato seed production as a factor of food security in the region / K.V. Martynova, I.N. Romanova, S.V. Semchenkova // Bulletin of the Kursk State Agricultural Academy. - 2019. - № 6. -Рр. 52-58.
13. Shanina E.L. Selection for increased content of antioxidants in potatoes // In materials of the IV international scientific-practical conference: Current state and prospects of potato production development. - 2012. - Pp. 35-38.
14. Wegener C.B. Soft-rot resistance of coloured potato cultivars (Solanum tuberosum L.): The role of anthocyanins / С.В. Wegener, G. Jansen // Potato Res. - 2007. -№ 50 (1). - P. 31-44.
15. Wen H. Antifungal activities of anthocyanins from purple sweet potato in the presence offood preservatives / Н. Wen, J. Kang, D. Li, W. Wen, F. Yang, H. Hu, С. Liu // Food Sci. Biotechnol. - 2016. - № 25 (1). - P. 165-171.
16. Xia E. - Q. Biological activities of polyphenols from Grapes / E. - Q. Xia, G. -F Deng, Y. - J. Guo & H. - B. Li // Int. J. Mol. Sci. - 2010. - № 11. - P. 622-646.
Рецензия
Для цитирования:
Голубев К.С., Хабарова Л.Н., Калашникова Е.А., Киракосян Р.Н., Темирбекова С.К. ИЗУЧЕНИЕ В КУЛЬТУРЕ IN VITRO ПЕРСПЕКТИВНЫХ ГЕНОТИПОВ КАРТОФЕЛЯ С ВЫСОКИМ СОДЕРЖАНИЕМ АНТИОКСИДАНТОВ. Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. 2021;(5):55-65. https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-5-55-64
For citation:
Golubev K.S., Khabarova L.N., Kalashnikova E.A., Kirakosy’An R.N., Temirbekova S.K. STUDY OF PROMISING POTATO GENOTYPES WITH A HIGH CONTENT OF ANTIOXIDANTS IN VITRO. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2021;(5):55-65. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2021-5-55-64