Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Changing approaches to supporting consumer cooperation: from organizational form to the process of cooperation

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-95-110

Abstract

The development of traditional agricultural consumer cooperatives, created within the framework of Federal Law-193, in Russia is extremely slow. This is facilitated by a number of economic, institutional and psychological constraints. Accordingly, despite the rapid growth of production in peasant farms, and the still significant share of households in the gross agricultural output, for the most part they are not members of agricultural consumer cooperatives. However, cooperative interaction is especially important for small businesses. At the same time, in practice, there are numerous forms of cooperation between small agricultural producers that do not fit into the framework of traditional cooperatives. The identification and systematization of these emerging “bottom” forms, recommendations for their support is, therefore, an urgent task. This paper systematizes case-study materials by types of informal cooperation outside the framework of consumer cooperatives, obtained during field research in 2019. Based on the analysis of measures of state support within the framework offederal and regional programs for the development of agriculture, individual measures have been identified that contribute to overcoming the small-scale production of small businesses. At the same time, the analysis showed the absence of measures to support the already existing non-traditional forms of cooperative interaction. Recommendations for supporting these forms are formulated.

About the Authors

Ekaterina A. Gataulina
Russian Academy of National Economy and Public Administration under the President of the Russian Federation
Russian Federation


Maria P. Antonova
Russian Academy of National Economy and Public Administration under the President of the Russian Federation
Russian Federation


Alexandra A. Potapova
Russian Academy of National Economy and Public Administration under the President of the Russian Federation
Russian Federation


References

1. Антонова М.П., Шагайда Н.И., Узун В.Я., Гатаулина Е.А., Терновский Д.С., Потапова А.А., Шишкина Е.А. Развитие потенциала кооперации на селе // Social Science Research Network (SSRN), 2020. 75 с. Статья в открытом архиве № 3644371 17.04. 2020 URL: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3644371

2. Гатаулина Е.А, Потапова А.А. Оценка районного потенциала молочной сельскохозяйственной потребительской кооперации ЛПХ Ростовской области // АПК: экономика, управление, 2020. № 6. с. 32-40

3. Дешковская Н.С. Эволюция кооперативных форм организации агробизнеса в современной экономике. - Томск: Томский государственный университет, 2009. 216 с.

4. Закон РТ от 12.01.2016 Ю-ЗРТ «О государственной поддержке развития личных подсобных хозяйств на территории Республики Татарстан» (принят ГС РТ 23.12.2015) URL: http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/1600201601140002

5. Итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года: В 8 т. / Федеральная служба гос. статистики. М.: ИИЦ «Статистика России», 2018.

6. Максимов А.Ф. Развитие кооперативных отношений в агропродовольственных производственно-сбытовых цепочках // Московский экономический журнал, 2017. № 4. С. 17-24.

7. Разработка и институциализация моделей кооперации на селе в системе трансформации бизнеса и общества / Отчет о НИР / Центр агропродовольственной политики РАНХ и ГС; рук. Антонова М.П.; исполн.: Антонова М.П., Шагайда Н.И., Узун В.Я., Гатаулина Е.А., Потапова А.А., Шишкина Е.А. М. 2020.188 с.

8. Сарайкин В.А., ЯнбыхР.Г. Оценка деятельности сектора сельскохозяйственных потребительских кооперативов на основе анализа показателей финансовой отчетности // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий, 2017. № 12. С. 59-64

9. Справочник о мерах и направлениях государственной поддержки агропромышленного комплекса Российской Федерации // Министерство сельского хозяйства России URL: http://www.gp.specagro.ru/site/index/day/31/month/12/year/2019

10. Ткач А.В., Балалова Е.И., ИшмуратовМ.М., Жукова О.И. Потребительская кооперация в системе продовольственной безопасности страны // Фундаментальные и прикладные исследования кооперативного сектора экономики, 2018. № 6. С. 25-35.

11. Янбых Р.Г., Гатаулина Е.А. Вертикальная координация малого бизнеса в сельском хозяйстве // Экономист, 2016. № 8. С. 78-87

12. Янбых Р.Г., Гатаулина Е.А., Шишкина Е.А. Оценка потенциала сельскохозяйственной потребительской кооперации // Social Science Research Network (SSRN). - 2019. - 102 c. Статья в открытом архиве № 3362293 27.03.2019 URL: https://ssrn.com/abstract=3362293

13. Bijman J., Muradian R., Schuurman J. Cooperatives, economic democratization and rural development. European Review of Agricultural Economics, 2016. № 43 (5). Р. 1-3

14. Bijman J., Pyykkonen P., Ollila P. Transnationalization of Agricultural Cooperatives in Europe // The Dovenschmid Quarterly, 2014. № 4. Р. 168-178

15. Cechin A., Bijman J., Pascucci S., Omta O. Decomposing the member relationship in agricultural cooperatives: Implications for commitment // Agribusiness, 2013. № 29 (1), р. 39-61.

16. Gardner B. and Lerman Z. Agricultural Cooperative Enterprise in the Transition from Socialist Collective Farming // Journal of Rural Cooperation, 2006. vol. 34(1), p. 1-18.

17. Hendrikse G., Bijman J. Ownership Structure in agrifood Chains: The Marketing Cooperative // American Journal of Agricultural Economics, 2002.Vol. 84, iss. 1. P. 104-119. DOI: 10.1111/1467-8276.00246

18. Iliopoulos C., Hendrikse G. Influence costs in agribusiness cooperatives // International Studies of Management and Organization, 2009. № 39 (4). р. 60-80.

19. Wolz A., Golovina S., Nilsson J. and Hess S. Reviewing changing institutional conditions for private farming in Russia // Outlook on Agriculture, 2016. № 45(2), p. 111-116.

20. Yanbykh R., Saraikin V., Lerman Z. Cooperative tradition in Russia: a revival of agricultural service cooperatives? // Post-Communist Economies, 2019. Vol. 31, iss.6. P. 750-771. DOI: 10.1080/14631377.2019.1607439


Review

For citations:


Gataulina E.A., Antonova M.P., Potapova A.A. Changing approaches to supporting consumer cooperation: from organizational form to the process of cooperation. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(5):95-110. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-5-95-110

Views: 127


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)