Preview

IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY

Advanced search

Use of pcr-analysis methods for evaluating composition and properties of milk and dairy products

https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-6-16-25

Abstract

The need to improve the quality and accuracy of measurements of the composition and properties of milk and dairy products leads to the wider use of modern analysis methods, including methods of molecular genetic research. The use of the PCR analysis method to identify the species composition of dairy products is the most promising. The paper considers the possibility of developing a measurement technique for assessing the composition and properties of milk and dairy products using molecular genetic methods of analysis (PCR, PCR-RFLP, and sequencing). Evaluation of the sensitivity of the method and its metrological characteristics helped determine the most suitable research method.

About the Authors

E. A. Yurova
All-Russian Dairy Research Institute
Russian Federation


S. A. Filchakova
All-Russian Dairy Research Institute
Russian Federation


N. A. Zhizhin
All-Russian Dairy Research Institute
Russian Federation


References

1. Координационный Комитет ФАО/ВОЗ по Европе30/09/2019-04/10/2019 | Алматы, Казахстан. [Электронный ресурс]. Режим доступа: URL: http://www.fao. org/fao-who-codexanmentarius/meetings/detail/m/?meeting=CCEURO&session=31.

2. Юрова Е.А. Применение молекулярно-генетических методов анализа для идентификации видовой принадлежности сырьевого состава пищевой продукции / Е.А. Юрова, Н.А. Жижин, С А. Фильчакова // Вестник МГТУ. - 2020. - Т. 23. -№ 3. С. 214-223. DOI: 10.21443/1560-9278-2020-23-3-214-223.

3. Haza A.I. Detection and quantification of goat’s cheese in ewe’s cheese using a monoclonal antibody and two ELISA formats / A.I. Haza, P. Molares, R. Martin, T. Garcia [et al.] // Journal ofthe Science of Food and Agriculture. - 1999. - Vol. 79, Iss. 7. - P. 1043-1047. DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(19990515)79:7<1043::AID-JSFA326>3.0.CO;2-5.

4. Ferreira I.M.P.L.V.O. Detection and quantification of bovine, ovine and caprine milk percentages in protected denomination of origin cheeses by reversed-phase high-performance liquid chromatography of beta-lactoglobulins / I.M.P.L.V.O. Ferreira H. Capote // Journal of Chromatography A. - 2003. - Vol. 1015, Iss. 1-2. - P. 111-118. dOi: 10.1016/s0021-9673(03)01261-5.

5. Gachet E. Detection of genetically modified organisms (GMOs) by PCR: A brief review of methodologies available / E. Gachet, G G. Martin, F. Vigneau, G. Meer // Trends in Food Science & Technology. - 1999. - Vol. 9, Iss. 11-12. - P. 380-388. DOI: https://doi.org/10.1016/S0924-2244(99)00002-3.

6. Ахметов Т.М. Качество и технологические свойства сыра, изготовленного из молока коров, с разными генотипами каппа-казеина / Т.М. Ахметов, С.В. Тюлькин, О.Г. Зарипов, Э.Ф. Валиуллина [и др.] // Актуальные вопросы ветеринарной биологии. - 2009. - № 1 (1). - С. 20-23.

7. Бигаева А.В. Сыропригодность молока коров с разными генотипами каппа-казеина / А.В. Бигаева, Х.Х. Гильманов, С.В. Тюлькин, Р.Р. Вафин [и др.] // Сыроделие и маслоделие. - 2019. - № 6. - С. 26-27. DOI: 10.31515/2073-4018-2019-6-26-27.

8. Бигаева А. В. Термоустойчивость молока коров с разными генотипами каппа-казеина / А.В. Бигаева, Х.Х. Гильманов, С.В. Тюлькин, А.Г. Галстян [и др.] // Пищевая промышленность. - 2019. - № 10. - С. 59-61. DOI: 10.24411/0235-2486-2019-10159.

9. Lockey A.K. DNA-based methods for food authentication / A.K. Lockey, R.G. Bardsley // Trends in Food Science & Technology. - 2000. - Vol. 11, Iss. 2. - P. 67-77. DOI: https://doi.org/10.1016/S0924-2244(00)00049-2.

10. Zimmermann K. Technical aspects of quantitative competitive PCR / K. Zimmermann, J.W. Mannhalter // BioTechniques. - 1996. - Vol. 21, Iss. 2. - P. 268-279. DOI: https://doi.org/10.2144/96212rv01.

11. Oganesyants L. DNA authentication of brewery products: Basic principles and methodological approaches / L. Oganesyants, R. Vafin, A. Galstyan, A. Ryabova [et al.] // Foods and Raw Materials. - 2019. - Vol. 7, Iss. 2. - P. 364-374. DOI: https://doi.org/10.21603/2308-4057-2019-2-364-374.

12. ПЦР «в реальном времени» / Д.В. Ребриков, Г.А. Саматов, Д.Ю. Трофимов и др.; Под ред. д-ра биол. наук Д.В. Ребрикова; Предисл. Л.А. Остермана, акад. РАН и РАСХН Е.Д. Свердлова. - М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2009. - 215 с.


Review

For citations:


Yurova E.A., Filchakova S.A., Zhizhin N.A. Use of pcr-analysis methods for evaluating composition and properties of milk and dairy products. IZVESTIYA OF TIMIRYAZEV AGRICULTURAL ACADEMY. 2020;(6):16-25. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/0021-342X-2020-6-16-25

Views: 171


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0021-342X (Print)